24. 09. 2020.
Trebinjac Marko Spajić prodajom suvenira zarađuje za liječenje

Trebinjac Marko Spajić prodajom suvenira zarađuje za liječenje

Trebinjac Marko Spajić prodajom suvenira zarađuje za liječenje

Od rođenja se bori sa hemofilijom. A od te bitke 19- ogodišnjem Marku Spajiću gora je bila ona druga – borba za lijek koji košta čak 1000 evra. Pošto dovoljno novca nikada nije imao, Marko je počeo preskakati terapiju. I zbog toga danas mora na operaciju koja će ovu porodicu koštati čak 100 hiljada evra.

” Trebao sam uzimati lijekove svake sedmice lijekove ali ja to nisam uzimao jer nisam imao sredstava novaca da kupim lijekove i onda je došlo do podliva koljena. Gdje se morate operisati? U Sloveniji”, priča Marko Spaić.

Ne očajava Marko u tišini svoje sobe. Sa štakama u ruci i osmjehom na licu odlučio je da sam pokuša skupiti novac. Na štandu rukotvorina pod Platanima.

“Ove suvenire ja ručno izrađujem i eto tako mi je jedan komšija predložio da otvorim štand ovde da ljudi možda će kupovati”, riječi su hrabrog dječaka.

Trebinjci kupuju, koliko mogu. Kažu najbitnije je da sa štanda niko ne ode praznih ruku. I da ga niko ne zaobiđe.

A oni koji su daleko od Trebinja ovom hrabrom momku mogu pomoći pozivom na broj 1432. Njemu će značiti puno. A vas će koštati samo jednu marku.

Otvoren je i žiro račun u Rajfajzen banci, gdje se sredstva mogu uplatiti na broj 161 02 000 000 000 98, na ime Marko Spaić, sa naznakom “za liječenje”. Obraćao se i privrednicima i na druge adrese, koji su, kaže, „dali koliko su mogli“.

„Jesam nešto skupio, ali to nije još ni blizu potrebnoj cifri. Doza lijeka košta 1.000 evra i trebalo bi da je primam svaki drugi dan, ali je uzimam tek jednom sedmično. A operacija koljena u Sloveniji košta 100.000 evra“, kaže ovaj hrabri mladić koji ne odustaje, niti je klonuo duhom iako je svjestan da je put do ozdravljena još dugačak i veoma skup.

Marko se uzda u ljudsku solidarnost, ali i u svoje vješte ruke. Onoliko koliko mu zdravlje dozvoljava, pritom nenametljivo i dostojanstveno: na štandu sa suvenirima Marka Spaića nema natpisa niti bilo kakve napomene da je novac od prodaje namijenjen njegovom liječenju.

(ATV)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender