20. 09. 2020.

Da li će pojeftiniti gorivo?

Novi talas sniženja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu neće se ekspresno odraziti na džepove domaćih potrošača, poručuju naftni distributeri.

Iako je sirova nafta dostigla januarsku cijenu kada su vozači u Srpskoj dizel gorivo točili za marku i 75 feninga, to se ovaj put neće dogoditi, javlja ATV.

U udruženju naftaša poručuju da se niže cijene mogu očekivati, ali ne bi o rokovima. I sa ovim cijenama su, kažu, najjeftiniji u regionu.

“Kranji distributeri nisu ti koji – kako to u javnosti izgleda – koji maksimalno ostvaruju profit. Po informacijama sa kojima ja raspolažem, cijena naftnih derivata u maloprodaji u BiH je najniža u regionu”, izjavio je Milan Đukić iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

Prošle godine u ovo doba sirova nafta na svjetskom tržištu koštala je više od 100 dolara za barel. Danas je duplo jeftinija, ali uprkos tome, cijene po kojima vozači u Srpskoj pune svoje rezervoare nisu se prepolovile. Niže su za nekih 5 do 8 odsto. Da prostora za pojeftinjenje ima, pokazuju i slike sa banjalučkih benzinskih pumpi na kojima se cijene razlikuju i do deset pfeninga po litru.

Jeftinije gorivo na pumpama u Srpskoj može se očekivati tek od naredne nedjelje. Dok se većina distributera hvali najnižim cijenama goriva u regionu, vozači se žale na najniže plate u Evropi.

To što sipaju najjeftinije gorivo u okruženju ne tješi mnogo vozače u Srpskoj koji uglavnom sipaju za najmanji dozvoljeni iznos. Za razliku od njih, gastarbajteri ovih dana rezervoare pune do čepa jer su cijene ovdje, kako kažu, daleko niže nego u zemljama iz kojih dolaze. Ipak kažu da to i nije neko mjerilo. Između ostalog, kažu da možda i jeste mnogo jeftinije, ali da je u odnosu na standard građana koji ovdje žive ipak preskupo.

Vozači se žale da svako poskupljenje sirove nafte na svjetskom tržištu ekspresno osjete na svom džepu, ali ne i pojeftinjenje. Ekonomisti kažu da je to uglavnom zbog nestabilnog tržišta, jer distributeri koriste svaku dobru poslovnu priliku.

“Pa to je sve poslovna politika. Ona se razlikuje od privrednog subjekta do privrednog subjekta. Svako gleda da svaku situaciju okrene u svoju korist, to je vrlo jednostavno”, jasan je Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekomonista “SWOT”.

Ako se tome dodaju i visoke akcize koje naplaćuje država, od pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu krajnji potrošači sasvim sigurno neće mnogo profitirati, tvrde ekonomisti. Nisu, kažu, ni do sada.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender