25. 09. 2020.
Đakon Nenad Ilić: Jedna slika s Fejsbuka, ili o povjerenju

Đakon Nenad Ilić: Jedna slika s Fejsbuka, ili o povjerenju

Đakon Nenad Ilić: Jedna slika s Fejsbuka, ili o povjerenju

U moru fotografija koje iskaču na Fejsbuku sa temom raznih komičnih situacija, neverovatnih postupaka ili samo gluposti, ova mi je zapala za oko. U stvari – potresla me je.

Ne zna se tačno gde je snimljena, jedni kažu u Bugarskoj, drugi – u Rovinju. Nije ni važno. Moglo je da se desi bilo gde. Postavili su je sa komentarom „fotografija koja je nasmejala ceo Balkan“ (ili nešto slično, u duhu Fejsbuk senzacija), na nekoj sarajevskoj stranici, a preneli mnogi. Ljudi su komentarisali. Uglavnom su svi demonstrirali superiornost sopstvenog zdravog razuma u odnosu na sumanutu glupost trojice aktera. Naravno – najviše je bilo komentara na račun onog najblesavijeg, koji rizikuje život da bi opravio klima uređaj.

A ja sam (možda i meni nije dobro od vrućine 🙂 ) video nešto sasvim drugo – ludo ali na neki način i veličanstveno poverenje čoveka u bližnje.

Iako bih ovu fotografiju sakrivao od dece, da im ne bi svašta padalo na pamet, iako nikom ne bih preporučio ovako radikalan, nerazuman pristup rešavanju problema – potreslo me je bezuslovno poverenje u prijatelje tog čoveka koji lebdi nad prazninom.

Danas živimo u velikoj krizi poverenja. Ne verujemo ni samima sebi, a kamoli onima oko nas. A ovaj čovek je bez preke potrebe poverio svoj život dvojici naoko ne posebno ubedljivih momaka (sem što je jedan očigledno teškaš = dobar teg 🙂 )

Da nam je danas ovde u umornoj Srbiji malo više poverenja jednih u druge… Ne mora baš ovoliko, ali makar malo više nego što trenutno imamo. Koliko bi nam to snage donelo.

Gledam ponovo: da je smešno – smešno je. Da li su, ne daj Bože, još i pijani, ili ih je udarila sunčanica? Pogrešno je skroz. Ludo i glupo. Izlazi iz zone „normalnog“ i „zdravog“, a opet da je dirljivo – dirljivo je.

Da nam je makar malo više poverenja jednih u druge…

(FBP đakona Nenada Ilića)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender