21. 09. 2020.
Grčki Ostrog na visokoj stijeni iznad mora (FOTO)

Grčki Ostrog na visokoj stijeni iznad mora (FOTO)

Grčki Ostrog na visokoj stijeni iznad mora (FOTO)

Visoko iznad Egejskog mora na grčkom ostrvu Amorgos i arhipelagu Kikladi nalazi se manastir Panaja Hozoviotisa.
Bijelih zidina, sija na litici visokoj 300 metara iznad mora.

Manastir je izgrađen u 11. vijeku kako bi se u njemu od pljačkaša i pirata sakrila i sačuvala ikona Djevice Marije iz 9. vijeka i može se vidjeti izložena u manastiru.  Manastir koji po položaju i izgledu liči na naš Ostrog napravljen je paralelno sa liticom u koju je uklesan.

Hozoviotissa 4

Male kamene stepenice vode do niskog i uskog ulaza na istočnoj strani manastira. Nekada su postojale i drvene merdevine koje su se povlačile unutra pošto bi se monasi popeli. Tako su uljezi i neželjeni gosti sprečavani da uđu u unutrašnjost gdje se čuvala vrijedna ikona.

Hozoviotissa 5

Današnji spoljašnji izgled manastira je rezultat brojnih promjena koje su se desile kroz vijekove. Zašiljeni luk iznad ulaza datira iz 15. vijeka, dok je kameni ram oko vrata izgrađen za vreme renoviranja manastira u 17. vijeku.

Hozoviotissa manastir 2

Samo izbliza se uočavaju bijeli geometrijski oblici i stroge pravoliniske konture zgrade koji sa pomoću svjetlosti stvaraju osjećaj trodimenzionalne površine. Dužina zgrada je 40 m dok širina je oko 5 m. Zbog male širine osam nivoa-spratova skoro nikad nisu u istoj visini. Stepenice tijesne, kamene, građene ili klesane u kamenu vode u osam spratova. Lukovi vizantijskog stila ili ostrog ugla na vrhu iz perioda venecijanske vladavine (1296-1537) građeni su kamenom ili krečnjakom iz Milosa (Milos je ostrvo u Kikladima) i drvene grede i okosnice karakterišu složenu unutrašnjost.

Hozoviotissa manastir 3

Mnogobrojne kelije monaha, trpezarija, kuhinja, pekare, ostave, cisterne i bunari, sve je to ugrađeno u prirodnom kamenu, koji se pretvara u funksionalni građevinski element, čine manastir divnim uzorkom anonimne funkcionalne narodne arhitekture.

Hozoviotissa manastir Amorgos

Ime Hozoviotisa  potiče iz riječi „Hozivitisa“ ili „Kozivitisa“ iz toponim „Hoziva“ ili „Koziva“ u Svetoj Zemlji, danas u oblasti „Wadi Quilt“ u Jerihonu na kojoj po pisanim svjedočenjima vizantijskog vremena, postojali, od ranih vizantijskih vremena, značajni pravoslavni manastiri.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender