01. 10. 2020.

Meteorolozi: Toplo ljeto, a topla i zima

Samouvjerene prognoze meteorologa da će ovo ljeto biti nezapamćeno vruće i gotovo bez padavina, na šta su upozorili još početkom godine, ispostavile su se kao više nego tačne, s obzirom na to da je u Srpskoj, kao i u regionu, od jula na snazi toplotni talas s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa u hladu.

Iza nas je, kako potvrđuju i domaće zvanične meteorološke statistike, najtopliji juli od kada postoji mjerenje temperature vazduha, sa srednjom temperaturom većom i do 4,8 stepeni od prosječne!

Toplotni talasi

Toplotni talas iz Afrike je na naše prostore stigao početkom jula, od kada se smjenjuju crveni i narandžasti meteoalarm, koji označavaju da aktuelne vremenske prilike mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Kulminacija toplotnog talasa desila se 8. jula, kada je u Banjaluci zabilježeno 38,8, a u Višegradu 39,6 stepeni. Od 14. do 19. uslijedio je drugi toplotni talas, opet sa izuzetno visokim temperaturama – i do 39 stepeni. Ovaj juli je prevazišao sve dosadašnje, od kada postoje mjerenja, odnosno, bio je ekstremno topao.

U Banjaluci je svaki dan jula imao srednju temperaturu višu od prosječne, s maksimalnim brojem tropskih noći. Padavina u pomenutom periodu praktično nije bilo. Dugoročna prognoza za avgust takođe pokazuje da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne, a padavine ispod prosjeka. Zbog nedostatka padavina vodostaji rijeka u RS su ispod normalnih granica – navedeno je u analizi Hidrometeorološkog zavoda RS.

Iako su njihove prognoze uzimane s priličnom rezervom, svjetski meteorolozi su još prije nekoliko mjeseci upozorili da će širi region pogoditi najtoplije ljeto još od 1.880 godine, kada je počelo mjerenje temperature vazduha.

A već od početka godina u pojedinim područjima zabilježene su rekordno visoke temperature, dok je na Antarktiku mart bio najtopliji od početka mjerenja.

Stručnjaci za klimatske promjene objašnjavaju da će globalno zagrijavanje dovesti do naglog rasta temperatura, odnosno da bi ova godina mogla označiti kraj 18 godina duge pauze u pomenutom procesu.

U nekim evropskim zemljama su, još na izmaku proljeća, pozvali građane da se pripreme na talas nezapamćenih vrućina.

“Tražite mjesto u hladovini, kupite kreme za zaštitu od sunca, jer nas očekuje možda najtoplije ljeto otkad postoje mjerenja”, upozorili su britanski meteorolozi.

Dugoročna prognoza

Nebojša Kuštrinović, ugledni banjalučki meteorolog i član Savjeta za klimatske promjene BiH, kaže za Press da u Banjaluci apsolutni maksimum od 41,4 stepena iz jula 1957. godine, ipak, nije premašen.

“Međutim, kad je riječ o prosječnim temperaturama, juli je premašio sve rekorde! I avgust je izuzetno topao, s jutarnjom temperaturom od 20 stepeni, a dnevnom 30 stepeni, s tek malo padavina. Septembar će takođe biti topliji nego inače, s količinom padavina nešto ispod prosjeka”, ističe Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, dugoročne prognoze pokazuju da će novembar, decembar i januar takođe biti topliji od prosjeka.

“Po svemu sudeći, čeka nas prilično blaga zima”, kaže Kuštrinović.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender