29. 09. 2020.
Vukovar: Razbijena dvojezična tabla

Vukovar: Razbijena dvojezična tabla

Vukovar: Ćirilica izbrisana iz gradskog statuta

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najavilo je danas da će uputiti protestno pismo Hrvatskoj zbog odluke Gradskog vijeća Vukovara o promjeni Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama Vukovara i kojom se zahtijeva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse.

Protestna nota biće uručena otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se konstatuje da se usvojenim izmjenama direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma, čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba.

“Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske”, poručeno je u saopštenju.

Vukovarsko Gradsko vijeće izglasalo je danas izmjene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender