26. 09. 2020.
Nemojte koristiti ove lozinke na internetu!

Nemojte koristiti ove lozinke na internetu!

Izbjegavajte hotelski wi-fi

Brojni putnici hotele nerijetko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, ali TechRadar piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se u pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže.

Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobitel ili prenosno računalo odrađuju s ostatkom svijeta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posjećivati, ne postoji segmentacija, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA.

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite. U Kaspersky Labu zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za cyberkriminalce. S tim riječenim, jasno da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih – a sve ovisi o implementaciji.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prenosnici ili izolirane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Stručnjaci stoga kao rješenje vide korištenje VPN mreže, koja će enkriptirati promet. Svi poslovnjaci koji se nalaze na putu trebaju biti oprezni – i barem provjeriti status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korištenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja.

Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rješenja nikako nisu najbolja, piše tportal.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender