26. 09. 2020.
Političari sa Balkana igraće fudbal u Beču, Merkelova sudi?

Političari sa Balkana igraće fudbal u Beču, Merkelova sudi?

Političari sa Balkana igraće fudbal u Beču, Merkelova sudi?

Uoči priprema za veliki samit o zapadnom Balkanu, koji je pokrenula Angela Merkel, saopšteno da će se 27. avgusta u Beču igrati i fudbal!

Na teren će, kako je danas najavljeno zajedno izaći srpski i albanski premijer Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, njegov makedonski kolega Nikola Poposki, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bushati, kosovski ministar privrede Arben Ahmetaj, kao i negenralni sekretar Procesa regionalne saradnje Goran Svilanović.

Oni će svi zajedno igrati u ekipi “Future EU”.

U suparničkoj ekipi “EU”, na meču kojim će suditi evropski komesar Johanes Han, igraće, između ostalih i slovenački premijer Miro Cerar, kao i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Predstojeći Samit održaće se u Beču kao nastavak Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prema saopštenju kabineta austrijskog kancelara, dostavljenom Tanjugu, Samit, koji se održava u palati Hofburg, otvoriće kancelar Fajman, nakon pozdravne riječi ministra bez portfelja Jozefa Ostermajera.

Skup će, kao što je to bio slučaj i u Berlinu, biti održan iza zatvorenih vrata, a o ishodu i rezultatima javnost će na konferenciji za štampu informisati, kako je najavljeno u saopštenju, austrijski kancelar Fajman, njemačka kancelarka Merkel, šefica evropske diplomatije Mogerini i premijer Srbije Vučić.

Na Samitu u Beču učestvovaće premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, koji će sa predstavnicima EU, Austrije i Njemačke razgovarati o zajedničkim projektima, a kako je najavljeno u Beču, jedna od glavnih tema biće i problem imigranata.

Šefovi diplomatije zapadnog Balkana, sa predstavnicima iz EU održaće radni sastanak na temu regionalne saradnje, imigranata, i dijalogu verta, kao i borbi protiv ekstremizma.

Sastanak ministar privrede otvoriće austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold MIterlener.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije šef austrijske diplomatije, zajedno sa premijerom Vučićem, šefom kosovske vlade Isom Mustafom, komesarom Hanom i predsednikom evropske investicione banke (EIB) Vernerom Hojerom otvoriti sastanak vezan za autoput Niš-Priština-Drač.

Dan uoči Samita ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i šef diplomatije BiH Igor Crnadak, uz prisustvo predsjednika Crne Gore Filipa Vujanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, kao i šefa austrijske države Hajnca Fišera, potpisati sporazum o državnim granicama dvije zemlje, kojim se rješava spor oko državnih međa.

Takođe, uoči Samita, što je novina u Berlinskom procesu, koji je unio Beč, biće održan Forum civilnog društva zapadnog Balkana, na kojem domaćini žele da pruže mogućnost predstavnicima nevladinih organizacija da ukažu na stanje i probleme u regionu.

Povodom održavanja Samita u Beču njemačka kancelarka Merkel imaće razgovore i sa predsjednkom Austrije Fišerom, kao i kancelarom Fajmanom, koji će joj uručiti visoki orden Republike Austrije.

Inače, veče uoči Samita biće sportskog karaktera i okupiće učesnike na travnatom terenu stadiona bečke “Austrije”.6

Kako je najavljeno biće odrigrana prijateljska fudbalska utakmica između FK “Future EU” i FK “EU”.

(Mondo.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender