27. 09. 2020.
Safikadin grob postaje ”hram ljubavi”

Safikadin grob postaje ”hram ljubavi”

Safikadin grob postaje ”hram ljubavi”

Turistička organizacija grada ima u planu da od sadašnjeg spomenika Safikadi napravi svojevrstan “hram ljubavi”.

Jedna od najinteresantnijih i najvećih banjalučkih legendi “Legenda o Safikadi” je obilježena neuglednim grobom. Zato su u turističkoj organizaciji u okviru strategije razvoja turizma grada za ovu godinu planirali da posvete posebnu pažnju Safikadi, piše “Press RS”.

“Projektom je predviđeno stvaranje uslova za nesmetanu posjetu većih grupa posjetilaca na lokaciji banjalučke legende, kao i kreiranje i instalacija popratnih komercijalnih sadržaja, poput trgovine suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav, i slično. Spomenik Safikadi će biti svojevrstan ‘hram ljubavi’ gdje će banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice”, navode iz TOBL-a.

Safikadin grob se nalazi u centru grada, ispod tvrđave Kastel, a svjedoči o banjalučkoj legendi vječne ljubavi. Safikada se zaljubila u austrougarskog vojnika koji je čuvao stražu na zidinama Kastela. Mladi par se zakleo na vječnu ljubav i vjernost do groba. Kada je došla vijest o njegovoj pogibiji, Safikada se bacila pred top, koji je sa Kastela označavao podne. Njeno mrtvo tijelo je palo na mjestu današnjeg spomenika.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender