22. 09. 2020.
Cvijanovićeva zadovoljna posjetom Vašingtonu

Cvijanovićeva zadovoljna posjetom Vašingtonu

Cvijanovićeva: Pritisci na Srpsku neće prestati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da pritisci na Srpsku neće prestati, ali da je važno da Srpska ima stav i da svako zna da neće odstupati od osnovnih vrijednosti.
Cvijanovićeva je rekla da su pritisci na Republiku Srpsku stalni, nekada manjeg, a nekada većeg intenziteta i da Republika Srpska ne traži čudesa, već samo stvari koje su vrlo realne.

“Pogledajte situaciju koliko pritisaka trpimo kada je u pitanju referendum. Zar to nije pritisak na Republiku Srpsku, na demokratiju i na građane Republike Srpske i na Srbe da kažu šta misle o institucijama koje debelo utiču na njihove živote, a pri tome tamo ne dobijate pravdu, nego nepravdu, ne dobijate jednakost nego nejednakost i ne dobijate profesionalnost već neprofesionalnost?”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da nema dana bez pritisaka za odustajenjem od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i prenošenja poruka o tome šta će se desiti ukoliko se uđe u referendum.

“Oni nama objašnjavaju kako se ponašamo antidejtonski i antiustavno. Ja uporno pitam te strance da nam kažu koji član ustava je prekršen? Nema tog člana, jer u Ustavu BiH Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje, oni su nametnuti. Pa onda čujete komentare raznih amabasadora kako je prirodno da se neke stvari centralizuju”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, neprirodno je da se centralizuju stvari u zemlji koja ne prihvata centralizaciju.

“Da bi se nešto centralizovalo, treba da imate saglasnost svih, a nema saglasnosti svih. Najmanje jedan od tri kaže `ne` centralizaciji, ali ja kažem da su dva koja kažu `ne`”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona tvrdi i da se stalno traži umanjenje nadležnosti entiteta, kao i partneri koji bi izvršili pritisak.

“Zašto bi nam neki ambasador držao predavanje kad kaže da moramo centralizovati. Ja kažem da ne moramo i da može sve savršeno da funkcioniše ako želimo da funkcioniše, bez centralizacije. Ne želim da budemo naivna generacija političara, zato što su mnogi politički procesi koncentrisani u naše doba i mi moramo da budemo toga svjesni”, poručila je premijer Srpske.

Ona smatra da od današnjeg ponašanja političara zavise mnoge nove generacije u Republici Srpskoj, zbog čega je, kako je rekla, vrijeđa i rastužuje ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a u Sarajevu i način na koji relativizuju stvari i udovoljavaju drugima ne vodeći računa o institucijama Republike Srpske.

“Način na koji oni puze pred nekim politikama, izvinite, ako treba da puzite pred nečim, onda su to vaši građani i da njima udovoljavate jer ste zahvaljujući njihovim glasovima postali to što jeste”, rekla je Cvijanovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender