01. 10. 2020.

Odgođeno uklanjanje bombe ispod Gradskog mosta

Izvlačenje i uništavanje avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata sa dna rijeke Vrbas kod Gradskog mosta, koje je bilo planirano za subotu, 22. avgust, odgođeno je do druge polovine septembra.

U Gradskoj upravi nisu mogli da kažu pravi razlog prolongiranja akcije a prema nezvaničnim informacijama do pomjeranja ovog termina je, između ostalog, došlo zbog brojnih kulturnih, sportskih i drugih dešavanja u gradu, piše “Glas Srpske”.

Tako će avionska bomba teška 220 kilograma i dugačka 140 centimetara, koja je stara više od pola vijeka, ostati do daljeg u koritu Vrbasa.

Plan za njeno uklanjanje Gradska uprava je nedavno povjerila Republičkoj upravi Civilne zaštite za deminiranje. Kako je objasnio pomoćnik direktora pomenute uprave Dragan Kos sve je poznato u postupku uklanjanja opasnog tereta iz vode.

“Plan za uklanjanje avionske bombe je pripremljen i ostalo je još samo da gradonačelnik Slobodan Gavranović da zeleno svjetlo za njegovo sporovođenje, odredi datum i vrijeme. Kada to dobijemo mi možemo da počnemo sa vađenjem avionske bombe iz Vrbasa “, rekao je Kos.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka imaće zadatak da uradi plan obezbjeđenja ugroženih lokacija, sa prijedlogom mjera koje se moraju realizovati na dan ili u vrijeme uklanjanja bombe.

Avionsku bombu prije petnaestak dana, kada je vodostaj bio nešto niži, u Vrbasu su primijetili dajakaši i kupači, a odmah potom obavijestili nadležne.

Uroš Đurić, koji je odrastao na Vrbasu, kaže da se, nakon što je od prijatelja čuo da se ispod Gradskog mosta nalazi velika avionska bomba, više ne osjeća bezbjedno pored rijeke.

“Smatram da su nadležni organi morali odmah ukloniti bombu. Nije se igrati sa tuđim životima. Ne vjerujem ja u te priče da bomba ne može da eksplodira pod vodom”, rekao je Đurić.

Dodao je da ovo nije prvi puta da je i Vrbasu i Vrbanji pronađena bomba.

Ove godine su uklonjene četiri minobacačke i tromblonske mine iz rijeke Vrbas i nekoliko sa obala Vrbasa i Vrbanje. Pored toga, bombe i oružje, koje su pronađene u rijekama, djelo su neodgovornih građani, a nešto manje da su zaostale iz proteklih ratova. Riječni tok ih nosi i nemoguće je predvidjeti kada i gdje će biti pronađene.

Lociranje

U toku je tender za firme koje će locirati krupni otpad i minsko-eksplozivna sredstava u rijekama. Nakon završetka postupka onaj ko dobije taj posao, locira minsko-eksplozivna sredstva, o tome obavještava Civilnu zaštitu koja organizuje uklanjanje u saradnji sa Timom za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih naprava.

(Mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender