29. 09. 2020.
U Banskom dvoru održano pjesničko veče “Kočiću u čast”

U Banskom dvoru održano pjesničko veče “Kočiću u čast”

U Parkiću otvorena Kočićeva knjižara

Riječima “Neka živi knjiga!” prvi čovjek Banja Luke otvorio je Kočićevu biblioteku u srcu grada, na istom mjestu gdje se nalazila prije tačno pola vijeka. Posjetioci biblioteke, pod vedrim nebom, imaće priliku da se druže sa književnicima i razmjenjuju ili kupuju knjige.

Banjaluka je uvijek cijenila i veličala Petra Kočića. Decenijama, počev od 1931. godine na ovdašnjim pozorišnim daskama izvodilo se bravurozno djelo “Jazavac pred sudom”.

“Dani posvećeni Petru Kočiću u Banjaluci, velikom tribunu, sjajnom piscu, književniku koga je Banjaluka iznjedrila su za Banjalučane i ljubitelje pisane riječi nešto što ne treba da propuste kao i prilika da u ovoj knjižari nešto pogledaju, vide”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Bibilioteka će u narednih desetak dana biti otvorena za sve ljubitelje pisane riječi i samo je dio programa 50. jubilarnog “Kočićevog zbora”. Učešće su potvrdila i zvučna svjetska književna imena poput Patrika Besona, kao i pisci iz Rusije, Grčke, Njemačke i regiona. Organizatori najavljuju bogatiji program i niz kulturnih manifestacija, izložbe, koncerte, predstave, kao i Svečanu akademiju u Banskom dvoru 29. avgusta.

“Molim naše sugrađane da dođu, da budu puni i balkoni jer se ta slika šalje u svijet. Da pomažemo kulturu, da volimo kulturu, da smo civilizovani”, izjavio je Dragutin Ilić, predsjednik Izvršnog odbora zavičajnog društva “Zmijanje”.

Kao i ranije, centralna manifestacija održaće se na platou u Stričićima na Manjači. Kada smo nedavno obišli Kočićevo ognjište, umjesto kulturno-turističkog kompleksa vidjeli smo najobičnije ruglo, zaraslo u korov i od svih zaboravljeno. Provjerili smo kako to danas izgleda.

Danas je na Kočićevom ognjištu nešto bolja situacija. Ako išta – urednije je. Smeća više nema, trava je pokošena, a kulturno-umjetnički programi se uveliko pripremaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender