25. 09. 2020.
Како је Srbac dobio ime

Како је Srbac dobio ime

Како је Srbac dobio ime

Kada bi vam neko danas rekao da je juče boravio u Bosanskom Svinjaru malo ko bi znao o kojem mjestu se zapravo radi. Riječ je, naime, o maloj opštini na sjeveru Republike Srpske na samoj granici sa današnjom Hrvatskom čiji je današnji naziv Srbac.

Naziv „Svinjar” jasno ukazuje na jedan od najvažnijih proizvoda kojim se trgovalo u ovom kraju. Svinjar je bio pogodno mjestu za trgovinu pošto se nalazio na obali rijeke Save koja je predstavljala prirodnu granicu sa Austro-Ugarskom monarhijom. Iz ove varoši su, dakle, prodavane svinje koje su završavale na bogatim trpezama u Beču i Pešti, u jednoj od najvećih velesila devetnaestog i dvadesetog vijeka. Nije samo ova varoš bila poznata po trgovini svinjama jer je to i inače bio jedan od najbitnijih izvoznih artikala balkanskih zemalja čija je ekonomija počivala na poljoprivredi, prije svega na stočarstvu. Valja se prisjetiti čuvenog „Rata svinja” (1906-1909) kada je Austro-Ugarska nastojala da Srbiju potčini tako što joj je zabranila izvoz svinja u Monarhiju.

 

Nije ovo jedino mjesto koje je imalo ovako „nezgodan“ naziv. U blizini Kotor Varoša nalazi se mjesto Zabrđe čiji je raniji naziv bio „Svinjara“. Pridjev „bosanski” uvođen je manje-više kao geografska odrednica za sva pogranična naselja kako bi se jasnije razlikovala od drugih naselja, najčešće na drugoj obali rijeke. Tako je naziv mjesta Bosanski Brod nastao tek nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je ovo mjesto postalo dio Austro-Ugarske monarhije i to da bi se napravila razlika u odnosu na Brod, naselje na suprotnoj obali Save. Slična je situacija, na primjer, i sa Kostajnicom koja je pridjev “bosanska” dobila početkom XIX vijeka, kao granično naselje na Uni, da bi se razlikovalo od Kostajnice na suprotnoj obali.

 

Naziv Svinjar ostao je sve do 1933. godine kada su uoči Mitrovdana mještani poslali delegaciju kod kralja u Beograd sa molbom da kralj narodu podari neki srećniji naziv. Tako je kraljevskim dekretom Bosanski Svinjar postao Srbac. Novi naziv je varoš dobila po Srbac Selu koje se nalazi u neposrednoj blizini Svinjara, iznad kojeg se nalazi brdo Srp u obliku srpa, ali i zbog činjenice da su stanovništvo ovog kraja pretežno činili Srbi. Staro ime varoši stanovnici su teško prihvatali pa su sa radošću naziv Svinjar bacili u zaborav i prepustili istoriji, a novi su raširenih ruku prihvatili.

(akademskodrustvosrpske.cOm)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender