24. 09. 2020.
„Umetnost i vlast- pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ u MSU RS

„Umetnost i vlast- pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ u MSU RS

„Umetnost i vlast- pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ u MSU RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 27. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba „Umetnost i vlast- pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“.

Izložbu Umetnost i vlast autorke Ane Panić, kustoskinje Muzeja istorije Jugoslavije čine odabrani pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 47 slika i 11 grafika Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Petra Lubardrde, Milana Milovanovića, Peđe Milosavljevića, Mila Milunovića, Đorđa Andrejevića – Kuna, Stojana Aralice, Bete Vukanović, Ivana Grohara, Gabrijela Jurkića i drugih.

Izloženi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umjetnosti, ali posmatrani sa drugog aspekta, oni su odraz ideologije vlasti. Nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već imaju jasnu političko–propagandnu ulogu, kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije. Dio izložbe čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažljivo odabrane momente iz rane biografije Josipa Broza Tita i time učestvovali u građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.

Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koje su ovjekovječili poznati jugoslovenski umjetnici poput Stojana Aralice, Josipa Generalića i Vilima Svečnjaka na banjalučkoj izložbi biće predstavljene makete kuća u kojima je u različitim periodima života Broz živio ili boravio.

Sastavni dio izložbe su i video radovi „Plodovi naše zemlje“ i „Uokvirivanje prostora“ Jasmine Cibic, slovenačke umjetnice, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta Za našu ekonomiju i kulturu/ For Our Economy and Culture na 55. Venecijanskom bijenalu, a koji se uklapaju u novo čitanje pejzaža i pokazuju kako figurativne slike, pored onoga što je predstavljeno na njima, prenose i mnoge druge poruke, u ovom slučaju ideološke.

Vremenski okvir u kome su nastali pejzaži poklanjani Josipu Brozu Titu čini osam decenija 20. vijeka: od Proleća Ivana Grohara iz 1903. godine pa sve do poslednjih poklonjenih djela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.
Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije (Beograd) i Galerijom Matice srpske (Novi Sad) i biće otvorena do 16. oktobra 2015. godine.

Kustos izložbe je Ana Panić, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, kordinator projekta Mladen Banjac, kustos MSURS-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender