30. 09. 2020.
“Toplana”: Mazuta ima za još tri dana!

“Toplana”: Mazuta ima za još tri dana!

Toplana obračunala zatezne kamate potrošačima

Građani, čije stanove grije banjalučka “Toplana”, proteklih dana prvi put su dobili dodatni račun. U poštanskim sandučićima pronašli su list sa obračunom kamata za proteklih pola godine – i to po danu kašnjenja.

Vladimiru i Milanu iz naselja Borik to je glavna tema uz partiju šaha. Novi namet ih je iznenadio i razljutio.

“Redovno plaćam sve svoje obaveze i neću im ovo platiti, a vidjeću da li ću se isključiti. Ako budu insistirali, ako budu bezobrazni isključiću se sigurno”, kaže Milan Kljajić.

Sličan plan ima i Milanov komšija Vladimir. Dobio je, kaže, poziv iz Toplane da sa njima zaključi ugovor za novu grejnu sezonu. Kaže da ga neće potpisati, a zatim će se i odjaviti. Jasno mu je zbog čega je Toplana uvela novu dažbinu.

“Njima fali para, njima nikada kompozicija ne bi navukla para”, siguran je Vladimir Knežević.

Iz Toplane negiraju da su se na obračun zateznih kamata odlučili jer im nedostaje novca. Iskoristili su, kažu, zakonsku mogućnost da neredovnim platišama naplate kašnjenja. Kamatu od 0,05 maraka po danu obračunali su onima koji račun za prethodni nisu platili do 25. datuma u tekućem mjesecu. Tom logikom, korisnici koji račun plate 26. dana u mjesecu uz to će platiti i kamatu.

“To će se nastaviti jer je Toplana jedna od posljednjih institucija koja je uvela zateznu kamatu i apelujemo na potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze i tako izbjegnu dodatne troškove”, izjavila je Žaklina Mijatović, portparol Toplane.

Ukoliko ne izmire ni dodatne troškove, iz Toplane poručuju da će ih tužiti. Odluku o naplati zateznih kamata donijeli su, kažu, u dogovoru sa gradskom upravom. Iako je grad većinski vlasnik Toplane, sa te adrese poručuju da na ovu temu danas nemaju komentar. Zato komentar imaju u Pokretu potrošača Srpske. Naplata kamate imala bi smisla samo pod jednim uslovom.

“Ima smisla i jedan dan da se zaračuna ukoliko je usluga bila kvalitetna, ali kod Toplane to nije slučaj”, istakao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

Građani koji kasne sa plaćanjem dva do tri mjeseca, dobili su 10 do 15 maraka na ime zatezne kamate. Ako se zna da usluge Toplane koristi više od 20 hiljada potrošača, nije teško zaključiti da bi se u kasu tog preduzeća moglo sliti i nekoliko stotina hiljada maraka zbog nove prakse naplate kamata.

Jedina dobra vijest stiže onima koji su se odjavili sa tog sistema. Neće plaćati minimalnu cijenu Toplani, kako je ranije najavljivano. Toplana još nije podnijela zahtjev gradu da pređe na novi tarifni model.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender