21. 09. 2020.
Vrbas zapjenio i smrdi na sumpor

Vrbas zapjenio i smrdi na sumpor

Vrbas zapjenio i smrdi na sumpor

Velika količina bijele pjene, koja se pojavila u četvrtak u prijepodnevnim časovima u rijeci Vrbas ispod Rebrovačkog mosta, uznemirila je prolaznike.

Oni kažu da se tim dijelom grada sa pojavom pjene raširio i neprijatan miris sumpora. Na poziv uznemirenih i užasnutih građana gradska inspekcija je odmah izašla na teren, a posljedice incidenta će biti utvrđene narednih dana.

Mještanin naselja Rebrovac Nikola Borojević, koji je prolazeći preko istoimenog mosta, nadomak mjesta na kojem se pjena pojavila, kaže da je vidio kako se Vrbas nizvodno “zapjenio”.

– Ne znam šta se dešavalo. Kao da je neko ispustio veliku količinu deterdženta u vodu. Bio sam zaprepašćen. Pored one crvene boje, koja se u nekoliko navrata mogla vidjeti u rijeci, sad se pojavila i ova gusta i masna pjena – rekao je Borojević.

Dodao je da je siguran da je uzrok pojave pjene ljudski faktor.

– Žalosno je da još više uništavamo ionako zagađenu okolinu. Većina ljudi nema svijesti o tome da, kako se mi ponašamo prema prirodi, tako će nam ona i uzvratiti – kategoričan je Borojević.

Profesor na Tehnološkom fakultetu Ljiljana Vukić ističe da je bez detaljne analize ove pojave teško dati odgovor o čemu se tačno radi i šta je uzrok.

– Međutim, ako se radi o većoj količini pjene ili obojenoj vodi, onda postoji mogućnost da se neka privatna firma priključila na neki divlji kolektor, koji to izbacuje. Sve u svemu, to loše utiče na rijeke – rekla je Ljiljana Vukić.

Pomora ribe, na sreću, nije bilo. Koordinator čuvarske službe u Sportsko-ribolovnom društvu Banjaluka Marinko Popović rekao je da se ne sjeća da se u Vrbasu i Vrbanji ranije pojavljivala pjena.

– Na mjestu gdje je voda zapjenila, na svu sreću, nije bilo uginulih riba. Pretpostavljam da je zato što pjena ostaje samo na površini. Za ribe su opasne samo teže supstance koje padaju na dno i tako truju stanovnike rijeke – rekao je Popović.

Dodao je da su prije nekih mjesec ispod mosta u Trapistima zatekli nekoliko hiljada komada uginule mlađi više vrsta ribe, ali uzrok još nije poznat.

Crvena mrlja

Nije rijetkost da krajišku ljepoticu, zeleni Vrbas ofarbaju. Crvena mrlja ove godine pojavljivala se kod Rebrovačkog mosta, Pravnog fakulteta i u rijeci Vrbanji.

Iz Gradske uprave su tada rekli da je potok Jularac donio boju sa sobom, a da je mrlju u Vrbanji prouzrokovala fabrika papira “Celeks”.

(Glas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender