30. 09. 2020.
Bahatost u “Domu penzionera” Banjaluka

Bahatost u “Domu penzionera” Banjaluka

Bahatost u “Domu penzionera” Banjaluka

Ukoliko korisnik Doma želi da mu se odsijeku nokti, iako nema jednu ruku, doplata je dodatnih 5 KM. Za kupanje mora da doplati 5 KM. Cijena šišanja i usluga fizioterapeuta je ista, dok je brijanje 3KM. S obzirom na to da korisnici u poznim godinama i nisu sposobni da se sami obuku, doplatiće za tu uslugu 1 KM. Ukoliko žele da dobiju hranu u sobi doplata je pola KM, a ako imaju potrebu da im neko donese cigarate iz trafike, uz cijenu cigareta doplatiće i 3 KM za odlazak.

Boračka organizacija Vladi Amidžiću, invalidu bez desne ruke i ocu dva poginula borca, djelimično plaća smještaj u Domu penzionera u Banjaluci. Amidžić je ostao sam u Aginom selu i s obzirom na to da mu je za život potrebna tuđa njega i pomoć, prihvatio je da ugasi ognjište i da ostatak života provede u instituciji koja bi trebalo da mu olakša staračke dane.

Dio troškova smještaja plaća sam, tako da mu za ostale potrebe ne ostaje ništa. Ne žali se, ima redovne obroke , opran veš, medicinsku njegu i to mu je, kaže, dovoljno, jer je svjestan da bi kod kuće mnogo teže brinuo o sebi.

Na osnovu odluke Upravnog odbora Doma, porodice poginulih i ratni vojni invalidi plaćaju nižu cijenu smještaja i ona se kreće od 6oo do 1200 KM zavisno od kategorije poginulog borca, odnosno koji je stepen pokretljivosti i da li je smješten u jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu. U tu cijenu su uključene sve usluge: smještaj, ishrana, medicinska njega.

Odluka direktora Doma Penzionera Đure Crnomakrovića od 23. jula 2015.godine o cjenovniku dodatnih usluga iznenadila je sve i predstvalja, kako kažu stanari, odraz bahatosti i nepoznavanja meterije u instituciji kojom rukovodi. Po toj odluci Vlado Amidžić, ali i ostali korisnici Doma za kupanje moraju da doplate 5 KM. Ukoliko žele da im se odsijeku nokti, iako korisnik nema ruku, doplata je dodatnih 5 KM. Cijena šišanja i usluga fizioterapeuta je ista, dok je brijanje 3KM.

S obzirom na to da korisnici u poznim godinama i nisu sposobni da se sami obuku doplatiće za tu uslugu 1 KM. Ukoliko žele da dobiju hranu u sobi doplata je pola KM, a ako imaju potrebu da im neko donese cigarate iz trafike, uz cijenu cigareta doplatiće i 3 KM za odlazak. Ako kojim slučajem žele do grada pratnju plaćaju 5 KM, dok se pratnja na specijalističke preglede plaća 15 KM, te dodatnih pola marke po kilometru.
Đuro Crnomarković nije odgovarao na pozive „Faktora“ da objasni razloge za donošenje dodatnog cijenovnika, jer se, kako nam je rečeno, nalazi na godišnjem odmoru, dok su na naš upit u Resornom ministarstvu pitanja proslijedili Domu penzionera.

U Boračkoj organizaciji Republike Srpske zgroženi su odnosom prema najugroženijoj kategoriji društva. uz obećanje da će od nadležnih tražiti da se sporni cjenovnik povuče i da se zatraži smjena i direktora. ali i Upravnog odbora Doma penzionera.

Ako ova bahatost bude provedena u praksi, spremni smo da orgaizujemo proteste protiv direktora i svih onih koji su učestvovali u omalovažavanju porodica koje su u ratu uzgubile svoje najbliže. Blago rečeno, ovo je drskost koja ne smije da prođe nekažnjeno, kazali su za „Faktor“ u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

Koliki je nivo bahatosti uprave Dome penzionera govori i cjenovnik robe koja se plaća dobavljaču Firme „Primaprom“ iz Banjaluke. Na računu od 28. avgusta ove godine kilogram paradajza, krastavca i banana bez PDV-a koštaju pojedinačo 3,2 KM. Rekordnu cijenu ima paprika, jer kilogram tog povrća košta 5,2 KM i to bez poreza. Tu nije kraj, pa 18 litara ulja za fritezu košta nevjerovatnih 226 KM, a kilogram šargarepe 3,4 KM.

(Faktor)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender