23. 09. 2020.
Salkić: Raditi na povratku Bošnjaka i Hrvata u Srpsku

Salkić: Raditi na povratku Bošnjaka i Hrvata u Srpsku

Otvoreno pismo Ramiza Salkića ministru prosvjete i kulture RS

Potpredsjednik Narodne skupštine RS, mr. Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS, dr. Goranu Mutabdžiji, u povodu obustave nastave učenika i njihovih roditelja u Konjević Polju, opština Bratunac, Vrbanjcima, opština Kotor Varoš i Dubravi, opština Gradiška.

U pismu se navodi:

“Poštovani ministre,

problemi sa kojima se suočavaju učenici i njihovi roditelji na početku ove školske godine u Konjević Polju, opština Bratunac, Vrbanjcima u opštini Kotor Varoš i Dubravi kod Gradiške dio su ukupnih problema sa kojima se suočavaju djeca povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Podsjećam Vas da su se učenici i njihovi roditelji u ovim školama suočavali i ranije sa problemima uvođenja nacionalne grupe predmeta po planu i programu za bosanski jezik, kao i sa drugim problemima koje su blagovremeno delegirali nadležnim organima na lokalnom, ali i na entitetskom nivou.

Poštovani ministre, poznato mi je da ste upoznati sa zahtjevima roditelja i njihove djece u Konjević Polju, Vrbanjcima i Dubravi i smatram opravdanim njihove zahtjeve, koji su utemeljeni na ustavu i pozitivnim zakonskim propisima.

Pozivam Vas da poduzmete sve neophodne mjere i radnje da se ispune svi legitimni zahtjevi učenika i njihovih roditelja, a prije svih, potrebno je obezbijediti punu primjenu propisa kojima se definiše uvođenje prava na izučavanje nacionalne grupe predmeta usklađene sa planom i programom za bosanski jezik. Smatram kako su opravdanja o nedostatku sredstava za ove namjene bez osnova, i ne mogu predstavljati izgovore za kršenje odredaba Evopske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje neometan pristup svakog djeteta obrazovanju koji je u skladu sa njegovim opredjeljinjima.

Pozivam Vas da poduzmete sve ustavom i zakonom popisane mjere i ispunite zahtjeve roditelja i učenika u Konjević Polju, Vrbanjcima i Dubravi kako bi se smanjila šteta zbog njihovog izostanka iz nastavnog procesa.”

(24sata.info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender