26. 09. 2020.
Predstavljamo EuroBasket 2015. Grupa sa izrazitim favoritom!

Predstavljamo EuroBasket 2015. Grupa sa izrazitim favoritom!

Predstavljamo EuroBasket 2015. Grupa sa izrazitim favoritom!

Od danas Vam predstavljamo grupe na Evropskom prvenstvu za košarkaše koje se održava po prvi put u četiri različite države. FIBA EuroBasket 2015 će biti 39. izdanje Evropskog prvenstva u košarci koje organizuje FIBA Evropa i traja će od 5 do 20 septembra 2015. Iako je prvobitna zemlja domaćin bila Ukrajina, zbog poznatih dešavanja u toj zemlji došlo je do promjene, tako da će EuroBasket 2015 biti održan u Njemačkoj (Berlin), Hrvatskoj (Zagreb), Latviji (Riga) i Francuskoj (Montpellier), a svaka zemlja će ugostiti jednu grupu prvenstva. Francuska će biti domaćin nokaut faze i finale će biti održano u gradu Lilu u multifunkcionalnoj dvorani Stade Pierre-Mauroy, koja će imati kapacitet od 27.000 mjesta.

Za titulu najboljeg na „Starom kontinentu“ boriće se 24 reprezentacije podjeljene u četiri grupe, a najbolje četiri reprezentacije iz svake grupe idu u nokaut fazu. U okviru grupe A čiji mečevi se igraju u Francuskoj igraće reprezentacije Rusije, Francuske, Finske, Poljske, Izraela i Bosne i Hercegovine. Grupu B činiće Island, Turska, Španija, Srbija, Njemačka, Italija. Reprezentacije Holandije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Gruzije činiće C grupu, dok će u grupi D snage odmjeriti Estonija, Latvija, Litvanija, Ukrajina, Belgija i Češka. Počećemo sa predstavljanem od grupe A.

Grupa u kojoj je izraziti favorit reprezentacija Francuske koju mnogi vide kao nekoga ko bi mogao da bude osvajač najsjajnijeg odličja. Nacionalni tim Francuske brani titulu na ovogodišnjem Evrobasketu i to je ujedno jedini naslov prvaka koji su ’Trikolori’ osvojili u istoriji. Do prvenstva u Sloveniji, Francuzi su dva puta zaustavljeni u finalu na Šampionatima ’Starog kontinenta’, a osvojili su i pet bronzi. Do jedine medalje na Svjetskim prvenstvima došli su prošle godine, a skor sa Olimpijskih igara su dve bronze. Međutim, tradicija nije na strani Francuza jer još od 1993. godine i prvenstva održanog u Njemačkoj, kada je Svetislav Pešić doveo „pancere“ do titule prvaka, domaćin turnira nije osvojio titulu. Francuzi predvođeni NBA zvjezdama Tonijem Parkerom, Nikolasom Batumom sigurno su favoriti za samu završnicu turnira.

Reprezentacija Rusije je nasljednik svih uspjeha koje je postigao Sovjetski savez, bez premca najtrofejniji evropski nacionalni tim svih vremena. Sovjetski savez je bio dominantan na Evrobasketu sa 14 zlata, tri srebra i četiri bronze ali  više nisu ono što su nekada bili, neki novi mladići su tu ali na ovu reprezentaciju se više ne računa ozbiljno i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ne prođu ovu grupu. Od raspada nekadašnje države, Rusi su osvojili samo jedno zlato – 2007. godine, uz jedno srebro i dve bronze.

molten

Finska je jedna od onih reprezentacija koje nemaju značajnije rezultate u košarci, a do sada je nacionalni tim te zemlje 12 puta učestvovao na Evrobasketu. Najbolji rezultat ostvario je 1939. godine, na svom prvom učešću, kada je zauzeo osmo mjesto.

Poljska reprezentacija je jedna od onih koje bi možda mogle da iznenade nekoga od favorita ali gotovo je nemoguće da mogu do medalje. Reprezentaciju predvode NBA centar Marcin Gortat I naturalizovani amerikanac A.J. Slaughter, igrač Panatinaikosa. Na Evrobasketu su najdalje otišli do srebra 1963. godine, uz koje imaju tri bronze. Na prethodnom Evrobasketu su bili plasirani na 21. mjestu.

Reprezentacija Izraela do sada je 26 puta učestvovala na Evropskom prvenstvu i osvojila je samo jedno srebro, 1979. godine. Reprezentacija koja sigurno može da zagorča život favoritima ali za njih će uspijeh biti prolazak grupne faze. Na Evropskom prvenstvu u Sloveniji Izraelci su se našli na podjeli 21. mjesta.

Kao samostalna država Bosna i Hercegovina nema nijedno odličje sa najvećih reprezentativnih takmičenja. Na ovom prvenstvu bez prve zvijezde Mirze Teletovića kao I bez Nihada Đedovića I Jusufa Nurkića niko sa potpunom sigurnošću ne može reći koliko daleko mogu reprezentativci Bosne I Hercegovine ali sigurno da ta rasterećenost može donijeti dobar rezultat pa I mogućnost prolaska u nokaut fazu. Na Evropskim prvenstvima Bosna I Hercegovina je do sada učestvovala osam puta i najbolji rezultat ova reprezentacija je ostvarila 1993. godine, kada je bila osma. Na posljednjem Evrobasketu, Bosna i Hercegovina je zauzela 12. mjesto.

francuska

Iz ove grupe sa sigurnošću se može reći da prolazi reprezentacija Francuske, sve ostale reprezentacije imaju realne šanse da se nađu među prve četiri.

(Igor Pilipović/mojkontakt.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender