26. 09. 2020.
Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Bavarska je danas otvorila prvi centar za prijem azilanata sa Balkana s ciljem da se odbijeni što je moguće brže vrate u zemlje porijekla, prenose danas njemački mediji, navodeći da će u tom centru, pored Ingolštata, biti smješteno oko 1. 500 ljudi.

To je prvi centar u Bavarskoj, ali i u Njemačkoj te vrste, namijanjen samo balkanskim azilantima čiji se zahtjevi praktično u sto odsto slučajeva odbijaju.

Slijedeći centar biće, kako se najavljuje, otvoren u Bambergu.

U kabinetu bavarske vlade u Minhenu kaže se, prenose mediji, da bi kod neosnovanih zahtijeva za azil (kakvi su uglavnom oni koje podnose građani iz zemalja zapadnog Balkana) u roku od dve sedmice biti odlučeno o statusu, a proterivanje “slijedi odmah i u kontinuitetu poslije konačne odluke”.

Kada je riječ o podnosiocima zahtijeva za azil sa Balkana, koji u ukupnom broju zahtjeva učestvuju sa oko 40 odsto, njemački političari traže da se Albanija, Kosovo i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porijekla, kakvim su Srbija, Bosna i Makedonija već proglašene.

Statistika pokazuje da su građani Srbije u julu podnijeli  ukupno 2. 377 zahtjeva za azil i tako se našli na trećem mjestu, iza Sirije i Albanije, saopštilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke Savezne službe za migracije i izbjeglice.

Broj zahtjeva za azil građana Srbije pokazuje tendenciju rasta, pošto je u maju bilo podneto 1.990, a u junu 2.240 zahtijeva, pokazuju podaci, prema kojima je u julu ukupno u Njemačkoj podneto 37.531 zahtijeva, što je za 93,2 odsto više nego u julu 2014. godine.

Iza Srbije se, po broju zahtijeva u julu mjesecu nalaze Avganistan, Irak, Makedonija, Kosovo, Eritreja i Bosna.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je, povodom ovih najnovijih podataka, rekao da je Njemačka postala top destinacija za tražioce azila koji beže od rata i progona, ali i za one iz jugoistocne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo gdje nema oružanih sukoba i ciji zahtijevi nemaju šanse da budu pozitivno riješeni.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender