26. 09. 2020.
Lingvista Ivan Klajn: Političare ne zanima jezička kultura

Lingvista Ivan Klajn: Političare ne zanima jezička kultura

Klajn: Bošnjački da, bosanski nikako

Jezik kojim govore Bošnjaci može da se zove bošnjački, po narodu, a nikako “bosanski”, po državi, istakao je Ivan Klajn, predsjednik Odbora za standardizaciju jezika Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

Komentarišući oštru reakciju Bošnjačke akademije nauka i umetnosti /BANU/ iz Novog Pazara nakon što je SANU obavijestio javnost da bošnjački ili “bosanski jezik” lingvistički ne postoji, Klajn ističe da je SANU u tom saopštenju objasnio poziciju jezika, da tome nema šta da se doda i da što se tiče tog pitanja nema ništa nejasno.

“Mi smo izdali saopštenje i tu nema šta da se doda. Jezik može da se zove bošnjačkim, ali nije različit od srpskog ili od hrvatskog. Može da se zove po narodu koji ga govori, ali ne po državi”, rekao je Klajn za “Blic”.

Na tvrdnje sandžačkog muftije Muamera Zukurlića – da su korijeni “bosanskog” jezika sadržani u “Bosansko-turskom riječniku” iz 1631. godine, odnosno na ocjene Bošnjačkog nacionalnog vijeća – da je “bosanskim” pisana Povelja Kulina Bana iz 1189. godine, Klajn je rekao da je sve to zastarjelo i danas ne važi.

Bošnjački, posebno pod imenom “bosanski jezik”, lingvistički ne postoji, pa državne institucije Srbije i Republike Srpske moraju toga biti svjesne i u skladu sa tim moraju i djelovati – odluka je vodećih stručnjaka iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender