25. 09. 2020.

Karadžić zatražio od Haškog tribunala konferenciju o njegovom zdravstvenom stanju

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da statusna konferencija o njegovom zdravstvenom stanju bude održana 28. ili 29. septembra i konstatovao da uslovi u Pritvorskoj jedinici u Ševeningenu utiču sve lošije na zdravlje zatvorenika.
“Moje se pogoršalo. Imam visok nivo šećera u krvi, poremećaj u ravnoteži. Trpim bolove. Ne zna se šta uzrokuje ove pojave”, naveo je Karadžić u dopisu Tribunalu, čije dijelove objavljuju “Večernje novosti”.

On je zatražio i da mu budu urađeni specijalistički pregledi organa koji nisu kontrolisani već sedam godina, koliko se i nalazi u pritvorskoj ćeliji u Ševeningenu.

“Želim da javnost čuje kakvo je moje zdravstveno stanje”, poručio je Karadžić i pojasnio da je njegov raniji zahtjev da se održi konferencija o istoj temi odbijen.

Podsjećajući na nedavnu smrt generala Mileta Mrkšića, Karadžić je konstatovao da se njemu više ne može pomoći, ali i skrenuo pažnju na druge optuženike koji su se razboljeli u Hagu.

“Želim da izrazim duboku zabrinutost zbog abnormalno visoke stope bolesti među zatvorenicima. Podizanje svijesti javnosti o ovom ozbiljnom problemu mogu dovesti do toga da UN ispitaju da li uslovi života ili neki drugi razlozi u pritvorskoj jedinici utiču na pogoršano zdravlje zatvorenika”, naveo je Karadžić.

On je još jednom u dopisu upozorio da se krše rokovi za objelodanjivanje dokaznog materijala.

Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević rekao je ranije za Srnu da to što je Karadžić tražio nije bez osnove i da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender