30. 09. 2020.
Otvorena fabrika za proizvodnju SIM kartica svih telecom operatera u BiH

Otvorena fabrika za proizvodnju SIM kartica svih telecom operatera u BiH

Otvorena fabrika za proizvodnju SIM kartica svih telecom operatera u BiH

Svečano je otvorena fabrika Centar za prozvodnju i personalizaciju SIM i pametnih kartica, te RFID čitača i modula kompanije Elatecupriličena u Gračanici.

Tim događajem ozvaničena je proizvodnja kojom se u Elatecu već mjesecima osiguravaju SIM kartice za sve bosanskohercegovačke telecom operatere, te bankovne kartice za brojne klijente, a uspješan početak proizvodnje najavio je skori prodor na druga evropska tržišta.

Direktor kompanije Elatec d.o.o. Muamer Jarović istaknuo je da je u izgradnju Centra za prozvodnju i personalizaciju SIM i pametnih kartica, te prozvodnju RFID čitača i modula, do sada uloženo više od tri miliona KM, te zaposleno trideset mladih ljudi.

Dodao je da im je cilj da uskoro, nakon dobijanja GSM licence, međunarodnog SAS sigurnosnog sistema, investiraju još dva miliona KM, te zaposle između 50 i 60 mladih stručnjaka.

Elatec d.o.o. posluje kao članica njemačke grupacije Elatec GmbH koja je specijalizovana za razvoj RFID čitača kartica i komponenti, a djeluje i kao distributer, s fokusom na poluprovodnike, računarske sisteme te displej tehnologije i rješenja.

U gračaničkom pogonu Elateca proizvode se SIM kartice i pakovanja, kao i RFID čitači kartica, a kompanija Elco je distributer njihovih proizvoda. Fabrika trenutno ima kapacitet za proizvodnju dva miliona SIM kartica godišnje.

Osim proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini, njemačka kompanija Elatec ima devet predstavništva u Evropi, zatim predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Australiji, a iza proizvodnog sistema stoji moćna globalna distributivna mreža, javila je Fena. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender