24. 09. 2020.
Danas je međunarodni dan pismenosti

Danas je međunarodni dan pismenosti

Danas je međunarodni dan pismenosti

Pismenost je preduslov za učenje i širenje znanja, vještina, stavova i vrijednosti u održivim društvima, saopštile su danas UN povodom Međunarodnog dana pismenosti.Generalni direktor UNESKO-a Irina Bokova saopštila je da je 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje nepismeno i da dvije trećine tog broja čine žene.

“Broj djece i adolescenata koji ne pohađaju školu je u porastu i trenutno je 124 miliona na globalnom nivou, dok oko 250 miliona djece u osnovnoj školi ne uspijevaju da se opismene na osnovnom nivou, iako pohađaju nastavu”, napomenula je Bokova.

Ona je rekla da je od 2000. godine ostvaren napredak, ali da je sadašnja situacija neprihvatljiva i da su neophodne dodatne investicije i efikasne politike da bi se pismenost širila.

“Nove tehnologije, uključujući mobilne telefone, takođe donose nove prilike da pismenost bude proširena na sve. Moramo ulagati više i pozivam sve države članice i sve naše partnere da udvostruče napore – političke i finansijske – da bismo osigurali da pismenost bude potpuno priznata kao jedno od najsnažnijih sredstava za ubrzavanje održivog razvoja. Budućnost počinje alfabetom”, saopštila je Bokova.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni dan pismenosti obilježiće se širom svijeta na nivou vlada, multilateralnih i bilateralnih organizacija, nevladinog i privatnog sektora, zajednica, nastavnika, učenika i stručnjaka.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana pismenosti u UN biće posvećena istraživanju ključnih veza i sinergije između pismenosti i budućih ciljeva o održivom razvoju, koji će biti usvojeni na 70. sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender