27. 09. 2020.
Parlament odbacio Kameronova pravila za referendum

Parlament odbacio Kameronova pravila za referendum

Parlament odbacio Kameronova pravila za referendum

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpio je poraz u Parlamentu, pošto su se evroskeptični članovi njegove Konzervativne stranke udružili sa opozicionim poslanicima i odbacili predložena pravila za predstojeći referendum, javile su agencije.

To je Kameronov prvi poraz u Parlamentu od kako je pobijedio na opštim izborima u maju tijesnom većinom, navodi Rojters.

AFP ističe da poraz u Predstavničkom domu, gdje Kameron ima većinu od samo 16 poslanika, ukazuje da se britanski premijer suočava sa problemom da sopstvene konzervativce, evroskeptike, drži pod kontrolom uoči referenduma.

Vladin plan da ograniči primjenu propisa po kojima je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova protiv. Plan Vlade podržalo je 285 poslanika, što je bilo nedovoljno za njegovo usvajanje.

Evroskeptici su se udružili sa poslanicima iz Laburističke partije, najjače opozicione stranke, i Škotske nacionalne stranke.

Komentarišući rezultate glasanja, ministar spoljnih poslova u sjenci Hilari Ben rekao je da je Vlada postupila “traljavo” u vezi sa planovima o referendumu i da je ovo “ponižavajući poraz za Kamerona”, prenio je Bi-Bi-Si.

Konzervativac Oven Paterson rekao je da javnost neće smatrati da je referendum legitiman ukoliko primijeti da su njegova pravila namještena tako da se pomogne jednoj strani i da mnogi neće prihvatiti rezultate takvog glasanja.

Rojters ocjenjuje da će poraz prilikom glasanja uz pomoć buntovnika iz sopstvene partije “uključiti alarm” za Kamerona i poslati signal da među konzervativcima još postoje duboke istorijske podjele oko Evrope.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender