29. 09. 2020.
Krenuo marš “Stazama egzodusa”

Krenuo marš “Stazama egzodusa”

Krenuo marš “Stazama egzodusa”

Riječ je o “kamionskom putu” koji ide pravcem Brijesnica – Malčići – Kvrga – Prokop – Borovci – Lozna, kojim su Srbi iz Vozuće i doline Krivaje bježali od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Dolazak i okupljanje učesnika u Stogu planirano je oko 15.00 časova. U crkvi Svetog Georgija biće služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga, biće prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora, koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahid”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender