25. 09. 2020.
Lavrov: ruski vojnici odavno u Siriji

Lavrov: ruski vojnici odavno u Siriji

Lavrov: ruski vojnici odavno u Siriji

“Rusko vojno osoblje je godinama u Siriji. Njihovo prisustvo povezano je sa isporukama oružja sirijskoj armiji, koja nosi teret rata protiv terorizma, posebno protiv `Islamske države` i ostalih ekstremističkih grupa”, rekao je Lavrov.

On je dodao da ruski vojnici pomažu Sirijcima da nauče da rukuju opremom i pripremaju ih za antiterorističku borbu, prenio je TASS.

“Rusija isporučuje vojne proizvode vazdušnim putem u Siriju u skladu sa važećim ugovorima, kao i humanitarnu pomoć”, dodao je ruski zvaničnik.

Lavrov je rekao da Moskva traži izdavanje odgovarajuće dozvole u skladu sa međunarodnim pravom, u zavisnosti od toga o kojoj vrsti tereta je riječ.

Lavrov je napomenuo da su SAD u dosluhu sa onima koji su spremni da iskoriste “Islamski državu” za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

On je dodao da je o svemu detaljno razgovarano u redovnim kontaktima sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem, uključujući jučerašnju telefonsku konverzaciju.

Lavrov je odbacio Kerijev zaključak da podrška Asadu jača poziciju “Islamske države”, jer njeni sponzori, kako kaže američki zvaničnik, zbog toga šalju sve veće količine oružja i novca.

“Ta logika mi je neshvatljiva. Mnogo puta smo rekli da je sirijska armija najefikasnija snaga za suzbijanje terorističke prijetnje na terenu”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da Rusija pomaže sirijskim vlastima da bi spriječila ponavljanje scenarija iz Libije i kritikovao “opsesiju zapadnih partnera” da mijenjaju režime koji im se ne dopadaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender