23. 09. 2020.
Sezona grijanja u Banjoj Luci počeće 15. oktobra

Sezona grijanja u Banjoj Luci počeće 15. oktobra

Sezona grijanja u Banjoj Luci počeće 15. oktobra

Iako je sezona grijanja završena prije dva mjeseca, za radnike poduzeća Toplana Banja Luka nema predaha jer su uveliko počeli s pripremama za narednu sezonu grijanja. Za radove na distributivnoj mreži i proizvodnim kapacitetima, kao i nabavku rezervnih dijelova, materijala i opreme bi će uloženo oko 3.250,000 KM što će svakako dovesti do toga da u narednu grijnu sezonu Toplana uđe spremniji nego ranijih godina.

“Redovni godišnji remont proizvodnih i distributivnih kapaciteta teče po planu. Naše ekipe su na terenu, obavlja se popravka i zamjena dotrajalih dijelova i nastoje otkloniti svi kvarove koji su uočeni tokom prethodne grijne sezone”, kazao je direktor poduzeća Mićo Milovanović.

Portparol ovog poduzeća Žaklina Mijatović  naglasila je da se trenutno u gradu, na više lokacija, obavljaju radovi na zamjeni cjevovoda, sanaciji šahtova i toplotnih podstanica.

“Posebnu pažnju usmjerili smo na popravku distributivne mreže u ulicama Branka Radičevća i Ive Andrića, kao i na zamjenu vrelovodnih šahtova na Bulevaru cara Dušana i u krugu Kliničkog centra. Popravkom i zamjenom ovog dijela mreže će konačno biti otklonjen problem grijanja u naselju Ante Jakića”, kazala je Mijatović,

S obzirom na to da je izgradnja i puštanje u rad dvije toplane, na Starčevici i Kočićevom vijencu, pokazala puni efekt, zbog koga su potrošači više nego zadovoljni grijanjem, planirano je proširenje kapaciteta u ovim naseljima.

“Do sada je veliki dio Starčevice bio priključen na novu toplanu. Međutim, mogućnost nove toplane je da kvalitetno grije i preostali dio ovog naselja. Izgradnjom vrelovoda u dužini od 200 metara u Ulici Vojislava Đede Kecmanovića bit će omogućeno da se kompletno naselje grije s nove kotlovnice čime ćemo mnogo smanjiti potrošnju mazuta, a stanovništvu osigurati još kvalitetnije grijanje”, kazala je Mijatović.

Prema ovom planu u ovogodišnjem remontu, u 15 podstanica bit će ugrađeni novi izmjenjivači toplote, što će poboljšati grijanje u objektima koji se toplotnom energijom napajaju iz ovih podstanica.

Osim toga što je toplifikacioni sistem dotrajao, uložiće se maksimalni napori da se otklone kavarovi i svi potrošačima osiguraju još kvalitetnije grijanje. Poduzeće Toplana apeluje na etažne vlasnike, zajednice etažnih vlasnika, kao i vlasnike toplotnih podstanica, da također izvrše remont svojih podstanica i kućnih instalacija, što im je po Zakonu o održavanju zgrada i obaveza, kako bi svi spremno dočekali grijnu sezonu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender