25. 09. 2020.
Nema novca za most kod “Vitaminke” u Banjaluci

Nema novca za most kod “Vitaminke” u Banjaluci

Nema novca za most kod “Vitaminke” u Banjaluci

Sve je izvjesnija izgradnja mosta kod “Incela” u naselju Česma, dok se za izgradnju mosta kod “Vitaminke”, koji je po mišljenjima mještana prioritet, ove godine ne nazire rješenje.

“S obzirom na to da je riječ o mostu koji se nalazi na trasi budućeg magistralnog puta Banjaluka – Čelinac, a grad nema sredstava da finansira njegovu izgradnju, upućena je inicijativa Upravnom odboru Fonda solidarnosti za izgradnju novog mosta preko rijeke Vrbas kod ‘Vitaminke’. Projektna dokumentacija za novi most je urađena. Na terenu je završeno obilježavanje trase. Osim mosta, čija vrijednost je procijenjena na oko sedam miliona, potrebno je izgraditi i pristupne saobraćajnice. Ove godine je planiran i početak rješavanja imovinskih odnosa, a što će zavisiti od finansijskih mogućnosti grada”, rekli su iz Gradske uprave.
Iz Gradske uprave grada Banjaluka ističu da su dopis Upravnom odboru Fonda solidarnosti poslali 1. jula pa čekaju da li će im odobriti sredstava. Dodaju da novi most kod “Vitaminke” neće biti na istom položaju kao prethodni koji je stradao u poplavama, kao i to da je izgradnja mosta u nadležnosti grada, iako je prvobitno trebalo da bude u nadležnosti Vlade RS.

Izgradnja mosta će u odnosu na trenutno stanje mnogo značiti stanovnicima ovog naselja.

“I dalje je prioritet izgradnja mosta na rijeci Vrbas kod ‘Vitaminke’, koji je trajno i pravo rješenje, jer je tu bliža saobraćajnica i više smo vezani s tim dijelom grada”, rekao je Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma.

On je istakao da su mišljenja većine mještana da jedino most kod “Vitaminke” može da obezbijedi normalno funkcionisanje i razvoj ovog naselja, te da su prethodnih dana, kada su vidjeli na terenu radnike koji su izvršavali obilježavanje trase, mislili da su konačno krenuli sa radom za izgradnju mosta.

Stanovnici naselja Česma su u prošlogodišnjim poplavama ostali bez visećeg mosta kod “Vitaminke”, odnosno najbliže komunikacije sa centrom grada. Upravni odbor Fonda solidarnosti, na čelu sa Željkom Cvijanović, čine i Zoran Tegeltija, ministar finansija, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza. Na pitanje da li postoji inicijativa za izgradnju mosta kod “Vitaminke” u naselju Česma, te da li će iz Fonda solidarnosti biti izdvojena sredstava za izgradnju ovog mosta iz Ministarstva finansija, kao iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istakli su da oni nisu nadležni za rješavanje ovog pitanja.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender