01. 10. 2020.
Banja Luka: Prijedloge za nagrade dostaviti do 28. marta

Prijedlozi za nagrade povodom Dana Grada Banjaluka

Šarena tura: Turisti iz banjalučkih vrtića u obilasku grada

Mališani koji su odabrali “Šarenu turu” imaće priliku da obiđu centar grada, vide kako nastaje zmijanjski vez i šta znači tkanje, nauče šta je banjalučki ćevap, kako je nastao dajak i gdje je nastala Banjaluka.

Viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Ana Lakić rekla je novinarima da će projektom biti omogućeno da se djeca kao mali turisti prošetaju na nekoliko turističkih lokacija Banjaluke, te da na zanimljiv i interaktivan način upoznaju i nauče nešto više o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu i sredini u kojoj žive.

Lakićeva je dodala da je turistička tura prilagođena najmlađem uzrastu, te da će trajati cijelu predstojeću sedmicu u terminu od 9.00 do 12. 00 časova.

“Turistički proizvod grada za najmlađe smo brendirali, mališani će dobiti majice sa logom `Mala Banjaluka`, male foto-aparate i imaće male pasoše u koje će na svakoj lokaciji koju obiđu dobiti pečat”, navela je Lakićeva i naglasila da je projekat edukativan i da se njime želi turistički opismeniti najmlađe.

Ona je navela da će, za početak, projektom biti obuhvaćeno stotinjak djece iz Banjaluke predškolskog uzrasta, a da bi bilo dobro da sva djeca iz predškolskih ustanova prođu ovu turističku turu, pa i djeca prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Vodič najmlađima je turizmolog, viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluke Zoran Sanković, koji je odjeven u kostim zmaja koji asocira na legendu o nastanku imena grada Banjaluka.

On je rekao da je cilj projekta da se kroz zanimljivu turističku turu postavi temelj za buduće turističke ture namijenjene promociji destinacija na domaćem tržištu i da se na taj način poveća zainteresovanost za turističko bogatstvo koje je u ponudi.

“Želja nam je da upoznamo najmlađe sa čudesnim svijetom oko njih”, kaže Sanković.

Djeca će moći da pogledaju kako se čuvaju knjige u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci, da se upoznaju o tome kako nastaju predstava i lutke u Dječijem pozorištu Republike Srpske, da nauče kako se treba ponašati u muzeju i šta mogu da vide, u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzejom Republike Srpske, te da na Prirodno-matematičkom fakultetu nauče šta je akvarijum i terarijum.

Projekat su pokrenule Turistička organizacija Republike Srpske i Turistička organizacija Banjaluke, a namijenjen je najmlađima i njihovom upoznavanju sa sredinom u kojoj žive iz perspektive turiste i sa osnovnim turističkim lokacijama u gradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender