26. 09. 2020.
Za žedne astronaute: Filter koji urin “pretvara” u vodu

Za žedne astronaute: Filter koji urin “pretvara” u vodu

Za žedne astronaute: Filter koji urin “pretvara” u vodu

Astronauti su ograničeni na tri galona vode dnevno dok su u svemiru, a kako NASA namjerava da stigne sa ljudskom posadom do Marsa, astronautima će biti potreban efikasniji način recikliranje vode.

Astronauti piju destilovani urin od 2009. i trenutno uspijevaju da izvrše povraćaj 93% otpadnih voda, ali je sistem koji trenutno koriste komplikovan, spor i sklon kvarovima. Sistem obrće urin velikom brzinom da bi ga pretvorio u vodenu paru, a onda ga tretira hemijskim putem; može da reciklira 6.000 litara godišnje, međutim, to nije dovoljno da bi se obezbijedila posada od više astronauta tokom dužeg vremenskog perioda.

Iz tog razloga astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici testiraju novi način pijenja filtrirane mokraće. Danska biotehnološka kompanija Aquaporin A/S, razvila je filter koji koristi protein akvaporin, koji izvlači čistu vodu iz urina, znoja, otpadnih voda i ostalih izvora tečnosti dostupnih u svemiru. Molekuli akvaporina su proteini koji žive u ćelijskoj membrani,  jako su efikasni u propuštanju vode a ne propuštaju ništa drugo.

Filter radi na sličnom principu kao naši bubrezi. Sistem se sastoji samo od dvije cijevi spojene na izvor energije. On povlači litar urina iz jednog kontejnera i kroz filter ga dovodi do drugog kontejnera za manje od jednog minuta. Uređaj je mali, lagan i manje sklon začepljenju od filtera koji su do sada korišćeni.

Od prošle nedjelje, astronaut Evropske svemirske agencije Andreas Mogensen, testira filtere na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mogensen će filtrirati tri uzorka urina tokom svog boravka u svemiru. Filtriranu vodu donijeće na Zemlju radi analiza. Ako sistem dobro odradi svoj posao, Aquaporin A/S ima namjeru da upotrebi sistem i na drugim mjestima gdje je teško doći do čiste vode – bilo da su u pitanju zemlje u razvoju ili sušom zahvaćena područja.

(Princip.info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender