28. 09. 2020.
Čusodovski: Amerikanci podržavaju ”Islamsku državu” isto kao što su islamiste u BiH

Čusodovski: Amerikanci podržavaju ”Islamsku državu” isto kao što su islamiste u BiH

Čusodovski: Amerikanci podržavaju ”Islamsku državu” isto kao što su islamiste u BiH

Čosudovski navodi da to sugeriše da američki obavještajni krugovi umjesto Bijele kuće i Stejt departmenta određuju glavne smjernice američke spoljne politike koja se sastoji u pružanju podrške i finansiranju islamističkih terorističkih organizacija s ciljem destabilizacije suverenih država.

On napominje da je Komitet Republikanske partije 1997. godine izradio dokument koji “baca svjetlo” na podmuklu ulogu Kintonove administracije u obuci i korištenju islamističkih plaćenika s ciljem da se BiH pretvori u “militantnu islamističku bazu”, te ističe da su u mnogo aspekata BiH i Kosovo 1990-ih godina bili “proba” za destabilizaciju Bliskog istoka – Iraka, Libije, Sirije, Jemena.

Čosudovski u tekstu objavljenom na sajtu “Global risrč” /Global Research/ piše da dokument Republikanskog odbora otkriva da je američka administracija na prijedlog Klintonovog Savjeta za nacionalnu bezbjednost na čelu sa Entonijem Lejkom pomogla da se BiH pretvori u militantnu islamističku bazu u kojoj će se regrutovati hiljade mudžahedina iz muslimanskog svijeta kroz takozvanu “militantnu islamsku mrežu”.

“Možda je najopasnija za misiju Sfora, a što je još važnije, za bezbjednost američkog osoblja u službi u BiH, nespremnost Klintonove administracije da Kongresu i američkom narodu progovori o svom saučesništvu u isporuci oružja iz Irana muslimanskoj vladi u Sarajevu. Tu je praksu lično odobrio Bil Klinton u aprilu 1994. godine i to na nagovor direktora CIA, tadašnjeg čelnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Entonija Lejka i američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, koji je, kako prema izjavama izvora iz obavještajne zajednice piše ‘Los Anđeles tajms’, ‘odigrao centralnu ulogu u dramatičnom porastu iranskog uticaja u BiH”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se ističe da su uz oružje u BiH u velikom broju došli i pripadnici Iranske revolucionarne garde i obavještajni operativci iranske službe VEVAK, zajedno s hiljadama mudžahedina iz cijelog muslimanskog svijeta, te da je u tome učestvovalo i nekoliko drugih muslimanskih zemalja, uključujući Bruneje, Maleziju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan i Tursku, kao i brojne radikalne muslimanske organizacije.

Čosudovski navodi da ovaj izvještaj iz 1997. godine, citirajući službene dokumente, kao i izvore američkih medija, potvrđuje saučesništvo Klintonove administracije sa nekoliko islamističkih fundamentalističkih organizacija, uključujući i Al kaidu Osame Bin Ladena.

Ocjenjuje da je Kintonova podrška džihadističkim terorističkim organizacijama u BiH i na Kosovu bila samo nastavak aktivnosti CIA na regrutovanju mudžahedina koje se odvijalo 1980-ih godina u Avganistanu.

“Bosanski obrazac’ opisan u izjveštaju iz 1997. je primijenjen na Kosovu. Među stranim plaćenicima koji su se borili na Kosovu, a kasnije u Makedoniji 2001. godine, bili su mudžahedini sa Bliskog istoka i centralnoazijskih republika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i ‘vojnici sreće’ iz nekoliko zemalja NATO, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i NJemačku”, napominje Čosudovski.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender