29. 09. 2020.
Novi komunalni pravilnik: Kućni ljubimac mora imati odobrenje komšije?

Novi komunalni pravilnik: Kućni ljubimac mora imati odobrenje komšije?

Novi komunalni pravilnik: Kućni ljubimac mora imati odobrenje komšije?

Sve to je planirano, jer je Odluka o komunalnom redu, koju je Skupština grada usvojila u junu dobila tu jednu malu, ali značajnu izmjenu. Prema njoj vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da nabave dozvolu svih etažnih vlasnika u zgradi ili objektu u kojem žive, a ne samo nadležnog organa, odnosno predstavnika ZEV-a ili predsjednika savjeta, piše Press.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja tvrde da su se na izmjenu odlučili zbog velikog broja pritužbi građana na način držanja kućnih ljubimaca, posebno pasa u stanovima. Oni ističu da su pritužbe u većini slučajeva osnovane, pa pošto ovaj predmet nije regulisan na odgovarajući način, izmjene su neophodne.

Na sjednici Skupštine grada 24. septembra biće odlučeno da li će izmjene biti usvojene. To je zabrinulo većinu vlasnika kućnih ljubimaca, koji se plaše da će ovom izmjenom biti otvoren prostor za manipulacije i ucjene.

“Mislim da je odluka brzo i nepromišljeno donesena. To znači da vam komšinica, kojoj jednom niste rekli dobar dan na stubištu, može praviti problem i ne dati vam potpis iako su vaši ljubimci mirni, ne čuju se i nikome ne prave probleme. S druge strane, šta će biti s tim životinjama za koje vlasnici ne dobiju dozvolu? Hoće li ih se vlasnici morati riješiti i da li će grad obezbijediti smještaj za te ljubimce? Mislim da nije u redu da od mišljenja stanara zgrade zavisi da li ćete vi ili nećete, u svom privatnom vlasništvu, držati ljubimca. Ja se kao vlasnica psa i mačke, koje smatram ravnopravnim članovima svog domaćinstva, žestoko protivim ovome i sa sigurnošću kažem da bih radije promijenila mjesto boravka nego se odrekla ljubimaca”, rekla je Jelena Računica iz naselja Starčevica.

I banjalučko udruženje “Šapa u srcu – Zampa nel cuore” oštro se suprotstavlja ovakvom formulisanju i ograničavanju prava za vlasnike kućnih ljubimaca.

“Ova odluka diskriminiše prava vlasnika u pravom smislu te riječi, jer se njihova prava stavljaju na dobru volju onima koji najmanje imaju prava da učestvuju u oblikovanju nečijeg života. Naravno da ako ljubimci remete kućni red i mir vlasnici treba da snose posljedice, ali u onoj mjeri kako je to predviđeno i za ostale članove svakog domaćinstva. Samo u toj mjeri i na taj način treba regulisati taj segment. Međutim, ako su domaćinstva uredna i ne ometaju kućni red i mir s kojim pravom bi na to trebalo da utiče neko ko nema istu empatiju prema životinjama “, rekla je za Press Sabina Šerić, predsjednica ovog udruženja.

Međutim, prema saznanjima Pressa ova odluka se već primjenjuje. Sagovornik lista iz naselja Sime Matavulja, ističe da je već morao prikupljati potpise da ne bi plaćao kaznu komunalnoj policiji.

Njega je prijavila komšinica zbog papagaja, pa su ga posjetili predstavnici komunalne policije i rekli mu da sakupi sve potpise. Što je najzanimljivije sve potpise je dobio, pa i od komšinice koja ga je prijavila.

Iz udruženja “Šape u srcu” smatraju da je važno da hitno bude promijenjena još jedna bitna stavka, a riječ je o formulaciji odluke o broju kućnih ljubimaca u individualnom objektu.

“Ona je loše formulisana i ostavlja prostora nadležnim organima za grube manipulacije. Naime, ovim je definisano držanje kućnih ljubimaca isključivo u dvorištu stambenog objekta, a ne unutar objekta. Sami smo imali probleme u vezi s tom tačkom odluke i mislimo da ona u narednim najavljenim izmjenama mora biti preformulisana “, istakla je Sabina Šerić.

(Pres)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender