20. 10. 2020.
Neplatiše PDV-a: Ko su najveći dužnici s područja Banjaluke

Neplatiše PDV-a: Ko su najveći dužnici s područja Banjaluke

Neplatiše PDV-a: Ko su najveći dužnici s područja Banjaluke

Različiti poslovni subjekti u Bosni i Hercegovini duguju državi, na osnovu neisplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV), više od 300 miliona KM

Najveći dug državi ima jedna javna institucija – Republička direkcija za robne rezerve koja Upravi za indirektno oporezivanje duguje visokih 8,6 miliona KM. V.d. direktora ovog subjekta jeste Zorica Anđelković.

Na drugom mjestu je firma V&G Premium koja duguje 2,7 miliona KM. Riječ je o trgovini na malo.

Fruktona (firma u stečaju) je na trećem mjestu. Ova banjalučka fabrika sokova duguje 2,1 milion KM.

Nakon njih, na spisku je Velefarm, firma koja trguje farmaceutskim proizvodima i drugom medicinskom robom na veliko. Oni državi duguju 1,7 miliona KM.

Na petom mjestu je Jelšingrad, fabrika alatnih mašina, takođe u stečaju, i iz ove firme duguju 1,5 miliona KM.

PDV nisu plaćali ni iz firme Palma export – import koja se bavi prevozom putnika u drumskom saobraćaju te sarađuje s turističkim agencijama. I oni duguju 1,5 miliona KM.

Zemlja šuma – Woodland je firma čije se ime, zajedno s predstavnicima ranije spomenute firme V&G Premium, često povlačilo po sudovima u aferi koja ih je stavljala u kontekst organizovanog kriminala. Woodland nije uplatio 1,2 miliona KM.

I C S E je firma na osmom mjestu liste dužnika, i oni su prvi na njoj koji duguju manje od milion maraka. Ova firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom automatskih mašina za pranje kamiona i autobusa nije platila 926 hiljada PDV-a.

Još jedna firma koja je u stečaju i nalazi se na ovoj sumornoj listi je i PEVEC, trgovina alata za poljoprivredu i uređenje okoline kao i rezervnih dijelova za poljoprivredne mašine te trgovina tehničkom robom. Oni duguju 829 hiljada KM.

Sinyu Iberica, građevinska firma nije platila 806 hiljada KM, a u stopu ih prati Orion-3, čiji su vlasnici prije tri godine bili osumnjičeni za zloupotrebu ovlaštenja u privredi, i za koju stoji da se radi o „trgovini na veliko ostalom hranom uključujući ribe, školjke i rakove“. Oni duguju 804 hiljade maraka.

Na dvanaestom mjestu je Agrocoop export – import, koja prodaje mineralna đubriva i bavi se zaštitom bilja. Oni nisu uplatili 802 hiljade maraka, dok je firma Alpine, kćerka-firma istoimene građevinske kompanije, zadužena za izgradnju i projektovanje saobraćajnica, na listi sa 770 hiljada KM.

Banjalučki Metal, u stečaju, firma koja se bavi trgovinom građevinskim materijalom, građevinskim mašinama i opremom sljedeća je na listi sa 721 hiljadu KM, a potom ide još jedan stečajni subjekt – Stanogradnja commerce, sa 706 hiljada KM.

Slijedi Rudarsko-građevinski institut sa 616 hiljada KM duga, a onda je tu i A-formula, firma za specijalnu modifikaciju vozila, sa 520 hiljada KM neplaćenog PDV-a.

Tri posljednje među prvih 20 su građevinska firma Del Invest o kojoj su mediji izviještavali kako su varali građane (469 hiljada KM duga), zatim Euro-Hem, firma za proizvodnju tečnih deterdženata, sredstava za kućnu higijenu i auto kozmetike (dug 451 hiljada KM), te R-door, u kojoj se bave prodajom vrata, okova, bravarije i sl. (dug 387 hiljada KM).

(Radio Sarajevo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender