26. 09. 2020.
Optužbe iz Crne Gore: Političari iz Srbije htjeli da ubiju Đukanovića?!

Optužbe iz Crne Gore: Političari iz Srbije htjeli da ubiju Đukanovića?!

Optužbe iz Crne Gore: Političari iz Srbije htjeli da ubiju Đukanovića?!

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je istragu o organizovanju ubistva crnogorskog premijera Mila Ðukanovića krajem 2007, koje je navodno planirao tadašnji državni vrh srpskih vlasti!

Naime, prema pisanju crnogorskih medija, crnogorsko specijalno tužilaštvo provjerava prijavu bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Vasilija Mijovića da je, po nalogu Andrije Jovićevića, tadašnjeg ministra policije, trebalo da organizuje likvidaciju Ðukanovića “za račun ljudi iz tadašnjeg državnog vrha Srbije” (Srbiju je 2007. vodila druga Koštuničina vlada, kada su DSS i DS bili u koaliciji jer je Boris Tadić bio predsjednik države).

Milivoje Katnić, sadašnji specijalni državni tužilac u CG, potvrdio je da je postojao plan za ubistvo Ðukanovića.

“Pokrenuli smo istragu u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo terorizam u pokušaju, na štetu crnogorskog premijera Mila Ðukanovića”, izjavio je Katnić za Dnevne novine.

Inače, prijavu je prije nekoliko godina upravo podnio bezbjednjak Mijović, dok, prema informacijama crnogorskih medija, tužilac Katnić lično radi na slučaju, koji je godinama bio u fioci, prenose srpski mediji.

“Katnić je nedavno obavio razgovor sa Mijovićem, u kojem je opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju terorističkog akta, a pominje i basnoslovnu sumu, koja je trebalo da bude izdvojena za tu namjenu”, kažu izvori iz crnogorskog tužilaštva, dok Jovićević još nije ispitan.

U javnosti se upravo Jovićević pominje kao najozbiljniji kandidat za mjesto novog lidera opozicionog Demokratskog fronta, poslije odlaska Miodraga Lekića, koji je marta ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.

U kabinetu premijera Crne Gore Mila Ðukanovića nisu željeli da se javno izjašnjavaju na ovu temu, uz obrazloženje da je to pitanje za Tužilaštvo.

Zoran Dragišić, dekan Fakulteta za bezbjednost, ističe za beogradske medije da je riječ o ozbiljnim optužbama na račun srpskih političara i da ne smije biti paušalnih tvrdnji, već isključivo jakih dokaza.

“Ako se sumnje crnogorskog tužilaštva pokažu kao tačne, osumnjičeni moraju biti uhapšeni i procesuirani”, kaže Dragišić.

On ističe da odnosi Srbije i Crne Gore u svjetlu novih informacija neće biti poremećeni, s obzirom na to da je riječ o potpuno drugoj vladajućoj strukturi.

“Druga vlada Vojislava Koštunice nema nikakve dodirne tačke sa sadašnjom, pa sigurno neće biti velikih potresa”, ocijenio je Dragišić.

Predsjednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, koja je naslijedila Koštunicu na čelu stranke, kaže da je “potpuno smiješna optužba da je on ili bilo ko iz njegove vlade učestvovao u tome”.

“Milu je izgleda rejting počeo ozbiljno da pada, pa je krenuo s bombastičnim temama”, rekla je ona.

Funkcioner Ðukanovićevog DPS-a Miodrag Vuković kaže da su tih godina svi bili suočeni sa nevjerovatnim neprijatnostima.

“Mnogi su radili sve što je u njihovoj moći da osujete namjere da Crna Gora ponovo uspostavi svoju državnost. Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju, ali takvi i slični planovi bili su realnost od 2005. do 2008. godine”, smatra Vuković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender