21. 10. 2020.
Svjedok: Za masakar na Markalama krivi muslimani

Svjedok: Za masakar na Markalama krivi muslimani

Svjedok: Za masakar na Markalama krivi muslimani

U Unproforu je bilo rašireno vjerovanje da su muslimani bili odgovorni za prvu eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu, u zimu 1994. godine.

To je izjavio zaštićeni svjedok, kanadski obaveštajni oficir na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

“Vladalo je uvjerenje da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod kako bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju u svoju korist”, izjavio je svjedok Mladićeve odbrane, čiji je identitet zaštićen pseudonimom GRM-037.

Prema optužnici, koja tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (73) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, ta vojska je 5. februara 1994. na Markale ispalila minobacačku granatu koja je ubila 66 osoba, a ranila više od 140 građana.

Svjedok, koji je u komandi Unprofora u Zagrebu službovao od novembra 1994, tvrdio je da mu je u to vrijeme “jedan američki vojnik, obavještajac pokazao sliku na kojoj se vidi kako jedna osoba sa prozora zgrade baca minobacačku granatu” na Markale.

“Onaj ko je fotografisao bio je u istoj sobi kao i osoba koja je bacila granatu. Fotografija je dobijena od bh. strane. Američki obavještajac je pokazao tu sliku meni i drugima, za vrijeme zvaničnog sastanka o granatiranju Markala. Bio sam udaljen tri do pet metara od tog vojnika”, opisao je GRM-037.

Odgovarajući na pitanja tužilaca svjedok je, međutim, prihvatio da nije mogao vidjeti šta je tačno na slici, koju je američki vojnik na brzinu pokazao i odmah sklonio. Povjerovao je, kako je rekao, u Amerikančeve riječi šta fotografija pokazuje.

Potvrdio je i da bi, ako je fotografiju dostavila bh. strana, to značilo da je sama pružila dokaze o “sopstvenoj zavjeri”.

I pored toga, rekao je GRM-037, vjerovatno je da je granata na Markale bačena sa obližnje zgrade, tim prije što se na licu mjesta uvjerio da je pala pod gotovo pravim uglom.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija kazao je i da vjeruje da je bilo moguće tešku minobacačku granatu baciti na pijacu sa zgrade “od tri sprata”, udaljene “jedan metar” od mjesta udara.

Pošto mu je sudija predočio fotografije i crteže Markala, svjedok nije mogao da pokaže ni na jednu trospratnicu udaljenu “jedan metar” od kratera od granate.

GRM-037 je izjavio i da mu je američki obavještajac preneo da je granata koja je pala na Markale bila ruske proizvodnje.

Svjedok je, na sugestiju tužilaca, potvrdio da nije bio upoznat s detaljima i zaključcima zvanične istrage o Markalama, kao i da nikada nije učestvovao u analizi kratera od granata.

Za drugu eksploziju na Markalama, u kojoj su 28. avgusta 1995. stradale 43 osobe, dok je ranjeno 75 građana, kanadski oficir je rekao da “nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio granatu”, iako je projektil bio snimljen specijalnim radarima Unprofora.

Dok je boravio u BiH, GRM-037 se uvjerio da su pripadnici Unprofora i NATO radili na utvrđivanju “potencijalnih meta” u Republici Srpskoj za napade aviona NATO. Svjedok je vidio te spiskove koji su bili prenošeni Alijansi.

“Na terenu su bili i specijalci koji su navodili bombe iz NATO aviona na srpske ciljeve”, rekao je kanadski obaveštajac.

Vojni posmatrači UN, po svjedoku, ponašali su se “kao Džejms Bond”, jer su skupljali obavještajne podatke za svoje vlade, i “kao Rambo” zato što su bili naoružani, iako to nije bilo dozvoljeno.

Dok ga je ispitivao tužilac, priznao je da je to “pretjerivanje” i “degradirajuće” za njegove tadašnje kolege.

GRM-037 je potvrdio i da je muslimanskoj strani bilo dostavljano oružje, uprkos međunarodnom embargu.

“Turski avion C-130, praćen američkim lovcima F-16, donosio je oružje na tuzlanski aerodrom, koji su kontrolisale UN… Imam i lična saznanja da su slični avioni slijetali u Zagreb, bar jednom nedjeljno. Jedan je i eksplodirao, zatresavši čitav Zagreb”, rekao je on.

Po svjedokovoj izjavi, Unprofor je bio svjestan da će s proljeća 1995. biti viđen kao neprijatelj bh. Srba ako NATO iz vazduha napadne VRS. Istovremeno, Armija RBiH kršila je dogovor o isključenju teškog oružja u Sarajevu.

Na pitanje tužioca, GRM-037 je potvrdio da među pripadnicima Unprofora koje je VRS krajem maja 1995. uzela kao taoce, u znak odmazde zbog NATO napada, nije bilo ni naoružanih, niti onih koji su navodili avione Alijanse.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 21. septembra, popodne, zbog video veze preko koje će iz Kanade iskaz dati dva svjedoka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender