24. 09. 2020.
Obilježeno 20 godina od odbrane Novog Grada

Obilježeno 20 godina od odbrane Novog Grada

Obilježeno 20 godina od odbrane Novog Grada

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da septembarski dani u ovom mjestu svake godine protiču u pomiješanim osjećanjima.

“Sa tugom se sjećamo naših stradalih boraca i civila, a sa ponosom junačke odbrane”, rekla je Rajilićeva.

Predsjednik opštinske Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda Aleksandar Janković rekao je da je za dva dana žestokog granatiranja i djelovanja ubačenih diverzantskih jedinica Hrvatske vojske stradalo 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Janković je napomenuo da je u tom periodu ranjeno 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

“I poslije 20 godina boli brutalnost i bestijalnost napada u vrijeme kad se na međunarodnom nivou uveliko pričalo o miru na ovim područjima”, rekao je Janković.

On je naveo da se iz godine u godinu ponavlja činjenica da za ovaj zločin niko nije odgovarao i da nakon početke istrage u osnovnom sudu u Novom Gradu predmet niko nije preuzeo.

“Zločin koji je ovdje počinila Hrvatska vojska nema nikakve veze ni sa međunarodnim ratnim pravom niti sa vojničkom etikom”, kaže Janković.

On je dodao da je danas odata počast stradalima u Novom Gradu, ali da su se prisjetili žrtava koje su tih dana stradale u Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Gradišci.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova, a pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu neprijatelja preko Une.

Najviše civila stradalo je u naselju Tunjica, gdje su pripadnici Hrvatske vojske na privremeno zaposjednutom dijelu magistralnog puta Novi Grad – Kostajnica presretali i ubijali sve koji su se tuda kretali.

Procijenjeno je da je pričinjena materijalna šteta na području opštine Novi Grad oko 80 miliona KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender