20. 09. 2020.
Banjalučke ulice peru fekalnim vodama?

Banjalučke ulice peru fekalnim vodama?

Banjalučke ulice peru fekalnim vodama?

Voda za pranje banjalučkih ulica je puna fekalija, jer se cisterne pune na najzagađenijem dijelu Vrbasa, optužila je gradska opozicija preduzeće Čistoću.

Opozicija tvrdi da vlast za to zna, ali da neće da reaguje, prenosi ATV.

”Svi znamo da je Rebrovac najugroženiji u gradskom području tim fekalnim kanalizacijama, jer su svi ispusti iznad uzvodno od Rebrovca. Pogotovo kada dođu suše, padne nivo Vrbasa i poveća se udio fekalne vode”, upozorava Aleksandar Zolak, odbornik PDP-a u Skupšini grada Banjaluka.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović i rukovodstvo Čistoće su jednoglasni: ”Ne zagađujemo već čistimo grad”.

Odgovaraju onima koji ih prozivaju da su, upravo zbog fekalnih voda, pumpnu stanicu sa Crkvene u Dolcu prebacili na Vrbas u Rebrovcu odakle sada, tvde, crpe čistu vodu.

Iz Čistoće dodaju da su prošle godine, novcem iz gradske kase, pomjerili tačku napajanja kako bi voda za pranje ulica bila još čistija.

“Jedno dvadesetak metara od obale Vrbasa taj vodozahvat je urađen tako da sigurno garantujem da je voda čista i to kud i kamo nego što je bila uz samu obalu”, rekao je Milan Plavšić, tehnički direktor preduzeća “Čistoća”.

“To je dalo određene rezultate, ali kad je nizak vodostaj onda imate isti nivo zagađenja i na sredini Vrbasa kao i cijelim tokom. Šta god uradili imamo problem koji rješavamo hemijskim sredstvima koje sipamo u cisterne i vršimo neutralizaciju zagađene vode”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

Trajno rješenje je, poručuje Gavranović, izgradnja pumpne stanice uzvodno, u Karanovcu ili Krupi na Vrbasu. Ipak, tvrdi da bi, zbog veće kilometraže koju bi cisterne prelazile do centra Banjaluke, “Čistoći” morali da plaćaju više. Zolak odgovara da je grad na brojne, besmislene, projekte već potrošio milione.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender