23. 09. 2020.
Kineski hakeri napali banke u Banjaluci

Kineski hakeri napali banke u Banjaluci

Kineski hakeri napali banke u Banjaluci

“Nezavisne novine” pišu da je napad najvjerovatnije izveden iz Kine i Amerike i da su žrtve napada većinom klijenti Sber banke, ali je novac nestao i sa jednog računa u Raiffeisen banci. U pitanju je nekoliko hiljada maraka.

Banjalučanin A.B., klijent Sber banke, kaže da je sve počelo u četvrtak oko 17 časova kada je iz banke SMS porukom stiglo obavještenje da je sa računa skinuto 800 maraka.

“Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku gdje sam obaviješten da mi je još 800 KM skinuto sa računa”, ispričao je on.

Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

“U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: šta se dešava s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i zaposleni koji nisu odmah imali predstavu šta se dešava. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti blagovremeno obaviješteni. Danas (petak) moj račun je blokiran”, kazao je on.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) u petak su kratko rekli kako je prijava po ovom slučaju zaprimljena, te da je rad na predmetu u toku.

Iz Sber banke su saopštili kako su primijetili neovlašten promet putem računa, te da je odmah pokrenuta interna istraga.

“Na osnovu veoma brzog i efikasnog postupka istrage banka je došla do zaključka da su u Banjaluci neovlašteno učitani i iskorišteni podaci sa kartica određenog broja klijenata. Na osnovu efikasne reakcije banke blokirane su prijavljene kartice, a u svrhu zaustavljanja neovlaštenog prometovanje po istima”, rečeno je u ovoj banci.

Dodaju kako su klijenti kojima je kartica blokirana obaviješteni putem SMS-a, te će im nova kartica biti izrađena u toku naredne sedmice, a o trošku banke.

“S ciljem podizanja stepena bezbjednosti na još viši nivo blokirane su transakcije sa Kinom, državom iz koje su transakcije vršene, na narednih 72 časa”, rečeno je u ovoj banci, iz koje poručuju kako će sav novac koji je nestao s računa biti namiren naredne sedmice.

Posla sa hakerima imala je i Raiffeisen banka jer je oko 1.000 KM skinuto sa računa jednog klijenta u Banjaluci i to u petak jedan čas iza ponoći, a izvor Nezavisnih tvrdi da je transakcija izvršena iz Amerike.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender