25. 09. 2020.
Međunarodni incident: Mađari razoružali hrvatske policajce, mašinovođa uhapšen

Međunarodni incident: Mađari razoružali hrvatske policajce, mašinovođa uhapšen

Međunarodni incident: Mađari razoružali hrvatske policajce, mašinovođa uhapšen

Međunarodni incident dogodio se u petak uveče kada su svjetski medji prenijeli da je mađarska policija razoružala hrvatske policajce u vozu sa izbjeglicama.

Navedeno je da je voz sa policajcima stigao u Mađarsku bez najave. U vozu je bilo 40 naoružanih policajaca koji su bili u pratnji 1.000 izbjeglica, prenijeli su mediji.

Oni razoružani i poslati u nazad u Hrvatsku, mašinovođa voza je uhapšen, a izbjeglice su poslate u izbjeglički centar, istakli su mediji.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ubrzo je saopštilo da su informacije mađarskih medija da su hrvatski policajci uhapšeni u Mađarskoj neistinite.

“S obzirom na to da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim hapšenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske obaveštava javnost da je riječ o neistinitoj informaciji”, piše u saopštenju MUP-a Hrvatske.

„Jutarnji list” preneo je izjavu portparola mađarske vlade Zoltana Kovača, koji je rekao da su hrvatski policajci prešli državnu granicu bez dozvole mađarskih vlasti.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je da to što je Hrvatska poslala 1.000 izbjeglica vozom u južnu Mađarsku, predstavlja ozbiljan incident.

On je na konferenciji za novinare u Beremendu rekao da je voz u pratnji 40 hrvatskih policajaca stigao u Mađarsku bez najave, prenosi MTI.

Kovač je kao “laž” ocijenio informaciju da je ulazak pomenutih izbjeglica u Mađarsku bio dozvoljen na osnovu bilateralnog sporazuma.

Kako je javio Indeks.hr, Kovač je rekao da postupak Hrvatske predstavlja kršenje međunarodnog prava i povredu mađarske granice, dodajući da je povodom ovog događaja “pokrenut postupak”.

Osim toga, prenijeta je i izjava savjetnika mađarskog premijera Viktora Orbana za unutrašnju bezbjednost Đerđa Bakondija da su mađarski policajci uhapsili mašinovođu i razoružali hrvatske policajce, kao i da su izbjeglice upućene u centre za registraciju gdje mogu da zatraže azil.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender