30. 10. 2020.
Podignuta optužnica protiv devet lica

Podignuta optužnica protiv devet lica

Podignuta optužnica protiv devet lica

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su optuženi Zijad Nanić zvani Zijo /52/, Esad Kudelić /49/, Vahid Bajraktarević /45/, Senad Salkić /48/, Hasan Mustafić /61/, Mehmed Alešević zvani Medo /42/, Nedžad Bapić zvani DŽane /40/, Samir Isaković /44/ i Husein Isaković zvani Žile /46/.

Optužene terete da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH u improvizovanom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. godine do avgusta 1995. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi Zijad Nanić tereti se da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH znao ili mogao znati, a nije spriječio vojne policajce ostale od navedenih optuženih da počine zločine nad simpatizerima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima

Zarobljenici su dovedeni u improvizovani zatvor u hotelu “Radoč”, gdje su bili smješteni u neuhumanim uslovima i podvrgnuti nehumanom tretmanu, a optuženi su lično, sami ili sa drugim pripadnicima ARBiH, svakodnevno i organizovano izvodili zarobljenike u dvorište komande brigade gdje su im nanosili teške fizičke bolove i patnje, prisiljavali ih na samopovređivanje i seksualno zlostavljali.

Nakon svakodnevnog izvođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, teškog premlaćivanja, osam pripadnika Vojske Republike Srpske odvedeno je i ubijeno, od kada im se gubi svaki trag, a posmrtni ostaci jednog broja žrtava su pronađeni, dok se za nekima još traga.

U zatvoru su, usljed posljedica zlostavljanja preminula četiri lica, tri simpatizera APZB i jedan ratni zarobljenik pripadnik NO APZB.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender