21. 09. 2020.
Rijeke piva ponovo teku Bavarskom, otvoren Oktoberfest (FOTO)

Rijeke piva ponovo teku Bavarskom, otvoren Oktoberfest (FOTO)

Rijeke piva ponovo teku Bavarskom, otvoren Oktoberfest (FOTO)

MINHEN – U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, zvanično počeo tradicionalni 182. Oktoberfest, zaštitni znak Bavarske koji se održava više od dva vijeka.

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter otvorio je prvo bure piva sa dva udarca čekićem i uzvikom “Otvoreno je”, prenosi AP.

Oko šest miliona posjetilaca se očekuje na ovogodišnjem Oktoberfestu, koji će trajati do 4. oktobra.

Na desetine hiljada ljudi putuje vozom do željezničke stanice u Minhenu, koja je proteklih sedmica bila preplavljena izbjeglicama.

Danas je, međutim, samo nekoliko desetina tražilaca azila stiglo od južne granice Njemačke i policija ih je brzo sklonila.

fff .fffff

Za razliku od njih, na stotine učesnika Oktoberfesta, od kojih mnogi u tradicionalnoj bavarskoj odjeći – lederhoznama i dirndl haljinama, prošetalo je od željezničke stanice do Terezine livade, gdje se održava festival.

Portparol policije u Minhenu Simon Hegevald izjavio je da je situacija na željezničkoj stanici mirna i da je policija dobro pripremljena.

Savezna policija je saopštila da broj tražilaca azila iz Austrije proteklih dana bilježi pad, kojih je u petak bilo manje od 2.000.

Jedan od posjetilaca Oktoberfesta, koji je sa prijateljima došao iz Salenta u Španiji, pokazao je saosjećanje prema izbjeglicama.

“Danas i sutra slavimo, ali ne zaboravljamo izbjeglice”, rekao je on, koji nakon zabave planira da djeci izbjeglica odnese igračke.

Od kako je Njemačka prošlog vikenda uvela kontrole na granici s Austrijom, većina izbjeglica koje uđu u tu državu biva usmjereno u grad Frajlasing, odakle se autobusima i vozovima dalje prebacuju u druge dijelove zemlje.

ff

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender