20. 09. 2020.
Bravo! Banjalučani pretvorili betonsku površinu u igralište i park (FOTO)

Bravo! Banjalučani pretvorili betonsku površinu u igralište i park (FOTO)

Bravo! Banjalučani pretvorili betonsku površinu u igralište i park (FOTO)

Dan Parkinga je međunarodni javni događaj u okviru kojeg građani, umjentici i aktivisti zajedno privremeno transformišu javni parking u javni postor dostupan svim građanima.

Dan parkinga obilježen je juče na Građevini, iza ulice Sime Šolaje.

Tako je ovaj prostor na nekoliko sati bio prepun dječice koja su crtala i igrala se, baš kao da se radi o pravom dječijem prostoru za igranje.

O djeci ali i odraslima se brinuo i banjalučki glumac i aktivista Dejan Andrić.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana i stanar iz ulice Sime Šolaje kaže za BUKU kako je danas došlo dosta zainteresovanih misleći da je neka peticija u pitanju i spremni su bili da potpišu kako bi ovaj.prostor dobio neku namjenu.

“Današnje druženje je pokazalo ljudima koje žive u zgradama oko Gradje kako i na koji način se može koristiti ovaj prostor. Oni su zainteresovani da se nešto uradi za njihovu djecu i njih ali ne znaju način” kaže on dodavši kako prvo treba osvjetliti tu javnu površinu,  ili putem institucija ili samoinicijativno.

Igralište Građevina je improvizovano i jedino igralište u banjalučkom naselju Centar 1, smješteno između ulica Sime Šolaje i Vase Pelagića. Tako je bilo prije trideset godina, a tako je i danas.

Podsjetimo Velika betonska površina – popularni Građiš trebalo je da bude prenamijenjen i pretvoren u74 parking mjesta, a ta promjena je zahtijevala uništavanje mjesta za dječiju igru i okolnog zelenila. Danima i mjesecima aktivisti i građani tog područja su se borili protiv ove odluke i nastojali su da sačuvaju dječije igralište.

Važno je napomenuti da su mediji u ovom slučaju odigrali jako bitnu ulogu, jer svakodnevno izvještavanje o Građi doprinijelo je tome da šira javnost bude upućena u jedan lokalni problem.

 

Nakon ovog aktivističkog djelovanja stanara iz ulica u okolini Građevine ali i ostalih dijelova Banjaluke, iz gradske administracije poručeno je kako oni neće učiniti ništa što ne žele građani, pogotovo oni najmlađi.

„Uzećemo u obzir zahtjeve građana iz ovih ulica, koji se odnose na to da se djeca mogu igrati na tom prostoru, zatim na oplemenjavanje prostora, uvođenje rasvjete, klupa i slično”, naglasila je tada zamjenica Gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

Nakon par godina prostor je ostao isti, ali makar nema parkinga…

(Buka)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender