24. 09. 2020.
Vučić: Dobro organizovan napad, budala ima svuda

Vučić: Dobro organizovan napad, budala ima svuda

Vučić saziva hitnu sjednicu: Hrvati nam uveli sankcije, ne javljaju se na telefon

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare zatražio od Hrvatske da otvori granični prelaz Batrovci, prenosi Tanjug.

“Molimo vas kao boga da odustanete od takve neodgovorne politike, ako ne odustanete, mi ćemo preduzeti kontramjere, jer moramo da štitimo svoju zemlju”, poručuje premijer.

Dodaje da će kontramjere daleko više pogoditi Hrvatsku, nego što njihove mjere pogađaju Srbiju.

Kaže da je zaustavljanje teretnog saobraćaja od strane Hrvatske veoma ozbiljno pitanje i da se Hrvatska ponaša, najblaže rečeno, neodgovorno.

Vučić kritikuje hrvatske vlasti zato što se četiri, pet dana suočavaju sa talasom migranata, a već svakodnevno iz te zemlje dolaze neodgovorne odluke i izjave.

Podsjeća da je Srbija suočena više mjeseci sa talasom izbjeglica, a da nisu davane neodgovorne izjave, niti je ikada zaustavljan saobraćaj.

“Mi puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju nijedan iz Srbije u Hrvatsku. Naše strpljenje neće trajati do vijeka”, poručuje Vučić.

Premijer je zamolio EU da uozbilji i upozori svoju članicu da se ne ponaša tako, jer to nije samo antievrpsko ponašanje, već je protiv svakih civilizacijskih normi.

Prema njegovim riječima, Mađari su bili pošteni i zatvorili su obe strane, tako da su i oni trpili štetu.

“Šta misle da mi puštamo sve, a oni se ne javljaju čak ni na telefon i ne objašnjavaju o čemu je riječ“”, ističe Vučić.

Hrvatska je od ponoći za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci-Bajakovo, dok putnički saobraćaj i dalje funkcioniše.

“Srbija nije ugrožena”

Povodom saopštenja iz EK da se izbjeglice vrate u Srbiju, Vučić kaže da su ukinuli šengen, ukinuli Dablin, a sad bi da sve prebace na Srbiju.

Premijer Srbije nije htio detaljnije da komentariše izjavu portparolke EK Nataše Berto, ali je poručio da Srbija nije ugrožena.

Vučić je novinare upitao ko je portparolka Nataša Berto, a portparolki je uputio pitanje da li je to “sama smislila ili joj je neko pomogao”.

“Čini mi se da je sama smislila, teško da je neko tako nešto glupo mogao da joj pomogne”, istakao je Vučić.

Berto je ranije danas u Briselu rekla da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtjev za azil, nego i građane trećih država.

Premijer kaže i da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana Sašu Jankovića i smijeniti ministra odbrane Bratislava Gašića tek donijeti.

“Naravno da ću donijeti odluku da li sam sa saglasan ili ne sa tim prijedlogom”, rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Zaštitnik građana je ranije danas podnio javne preporuke premijeru Aleksandru Vučiću i predsjedniku Republike Tomislavu Nikoliću da razriješe dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbjednosne agencije Petra Cvetkovića.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender