30. 09. 2020.

Gladni medvjedi napadaju ljude

Gladni medvjedi napadaju ljude na ruskom dalekoistočnom primorju pošto nisu uspjeli da pronađu dovoljno hrane u svom prirodnom staništu, rekao je danas izvor iz regionalne lovačke administracije grada Vladivostoka.
U ovom području od početka godine dogodilo se 18 incidenata, od kojih 14 u lokalnim naseljima.

“Sve u svemu, više od 40 predatora viđeno je u blizini naselja. Osam lica zadobilo je povrede, a jedno lice je smrtno stradalo”, navodi izvor iz lovačke administracije, a prenosi TASS.

Posljednji incident, u kojem je medvjed napao trudnicu na periferiji lokalnog naselja, nije imao tragičan ishod jer je napadnuta žena zadobila samo lakše tjelesne povrede.

Tokom zimske hibernacije, medvjedima je potrebno dodatno salo na tijelu te oni u potrazi za hranom prelaze velike razdaljine i dolaze do naselja, gdje uvijek mogu da pronađu nešto za jelo.

Populacija medvjeda u primorju je relativno velika. Oko 3.000 himalajskih crnih medvjeda i 2.500 smeđih medvjeda nastanjuje ovo područje.

Prema istom izvoru, kvota za dozvoljeni odstrel u sezoni lova 2014-2015 iznosi 147 crnih medvjeda, odnosno 141 smeđih medvjeda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender