19. 09. 2020.
Akcija SIPA zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

U BiH i Hrvatskoj u toku akcija »Art«: Uhapšeno više osoba, oduzeta dokumentacija

SARAJEVO – Na dogovoreni znak, jutros u 06.00 sati, počela je međunarodna akcija kodnog naziva „Art“, koja se realizuje u saradnji sa strukturama USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

Po nalogu tužilaštva iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijskislužbenici SIPA-e vrše pretrese i lišenja slobode na području Posavine.

Na terenu se nalaze tužilac i istražilac Tužilaštva BiH, koji koordiniraju rad policijskih službenika i saradnju sa kolegama u Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini slobode su lišene tri osumnjičene osobe, dok kolege u Hrvatskoj aktivnosti provode u pravcu prema ukupno osam osoba koje su meta akcije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa na području Hrvatske pronađena je određena količina krivotvorenih dokumenata, uključujući i krivotvorene službene policijske isprave. Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države, koje su osumnjičene za organizovanje radi činjenja kaznenih djela i čitav niz drugih kaznenih djela, odnosno krivotvorenje službenih isprava, pasoša, dokumenata, kao i službenih iskaznica policijskih agencija.

Aktivnosti su dogovorene između Tužilaštva BiH i USKOK-a na najvišoj razini, nakon čega je počela istraga u pravcu otkrivanja i razbijanja ove organizirane grupe.

Kolege iz BiH i Hrvatske u stalnom su kontaktu, a osobe lišene slobode u BiH, bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Akcija „Art“ pokazuje odlučnost tužiteljskih i policijskih kapaciteta u BiH, da se obračunaju sa najsloženijim oblicima prekograničnog kriminala, u saradnji sa policijskim i pravosudnim institucijama iz susjednih zemalja i Evropske unije, navode iz Tužilaštva BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender