24. 09. 2020.
Na današnji dan rođen je Davorin Popović, među mizičarima poznat i kao “PJEVAČ”

Na današnji dan rođen je Davorin Popović, među mizičarima poznat i kao “PJEVAČ”

Na današnji dan rođen je Davorin Popović, među mizičarima poznat i kao “PJEVAČ”

Na današnji dan 1946. godine u Sarajevu, rođen je Davorin Popović, muzička legenda i muzičar s ovih prostora. Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentirankijih bekova u to doba u Sarajevu.

Bio je kapiten Košarkaškog kluba Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

https://youtu.be/l3k97AeEBa8

Muzičku karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. 1975. godine objavljuje album Svaka je ljubav ista (osim one prave), 1984. godine S tobom dijelim sve, dok album istog naziva ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom 21. vijek te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope.

https://youtu.be/9wM-b6XJI7E

Davorin Popović je zajedno s Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender