28. 09. 2020.
U NEDJELJU UKLANJANJE BOMBE IZ VRBASA: Pogledajte obavještenja i naredbe za evakuaciju

U NEDJELJU UKLANJANJE BOMBE IZ VRBASA: Pogledajte obavještenja i naredbe za evakuaciju

U NEDJELJU UKLANJANJE BOMBE IZ VRBASA: Pogledajte obavještenja i naredbe za evakuaciju

Sve službe su spremne za akciju uklanjanja neeksplodirane avio-bombe iz rijeke Vrbas kod Gradskog mosta, koja će biti obavljena u nedjelju, 27. septembra. Ova akcija biće izvedena u jutarnjim časovima, u periodu od 9 do 11 časova, poručili su iz Gradske uprave.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, upućen je poziv stanovništvu koje živi u rejonu od 400 metara od mosta da u ranim jutarnjim časovima napuste stambene objekte, jer će biti na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom.

Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važiće i za širi rejon od 800 metara od mosta. Procjenjuje se da u ovim zonama živi više od 10.000 stanovnika.

“Pružiće se adekvatna pomoć nepokretnim licima, a privremeni smještaj je osiguran u Domu penzionera”, istakao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

fotka

Za građane su pripremljene dvije vrste obavještenja, koja se odnose na obaveze stanovništva koje živi u zoni do 400 metara od Gradskog mosta, i na stanovništvo koje živi u prostoru od 400 do 800 metara. Tako će u zoni od 400 metara oko Gradskog mosta građani morati da napuste objekte u ranim jutarnjim časovima do najkasnije 8.30 časova, dok će u drugoj zoni od 400 do 800 metara biti zabranjeno kretanje i boravak na otvorenom.

“Nema razloga za paniku. Radimo planski, organizovano i profesionalno”, poručio je Gavranović i istakao da ne očekuju negativne mogućnosti.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da će bomba biti transportovana na Manjaču gdje će na poligonu biti i uništena, te da je policija osigurala rutu kojom će biti prevezena.

Za pitanja građana, od sutra, 24. septembra, biće otvoren i telefon u Odsjeku za civilnu zaštitu, broj: 244-582, kojeg će sugrađani moći pozivati od 8 do 20 časova.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža rekao je da će pripadnici ovog centra potpuno obezbijediti zonu od 400 metara iz koje bude evakuisano stanovništvo.

“Molimo građane da u realizaciji ovih aktivnosti sarađuju sa policijom i Civilnom zaštitom, a radi njihove lične bezbjednosti i bezbjednosti njihove imovine”, rekao je Pandža na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U akciju uklanjanja bombe, engleske proizvodnje, uključeni su predstavnici grada, Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub “Buk” i brojne druge institucije.

U nastavku pogledajte kompletna obavještenja i naredbe:

Obavještenje – ako živite u zoni do 400 metara od Gradskog mosta
Obavještenje – ako živite u zoni od 400 do 800 metara od Gradskog mosta
Naredba o privremenom udaljavanju stanovništva
Naredba o privremenoj zabrani kretanja i boravka na otvorenom prostoru
Naredba o privremenoj zabrani rada organa, organizacija, privrednih društava, zanatskih radnji

(BLlive/agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender