23. 09. 2020.
Vanredni samit EU: Kako rasporediti 120.000 izbjeglica?

Vanredni samit EU: Kako rasporediti 120.000 izbjeglica?

Vanredni samit EU: Kako rasporediti 120.000 izbjeglica?

BRISEL – Vanredni samit Evropske unije, posvećen rјešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspјodeli izbјeglica među državama članicama.

EU sada nastoji da postigne jedinstvo na najvišem nivou, pošto se može ispostaviti je broj od 120.000 izbјeglica, o čijom raspodјeli su se dogovorili, mali u odnosu na ukupan broj migranata koji su već ušli u EU i koji bi to uskoro mogli učiniti.

Predsјednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je sazvao skup, ispunio je time obećanje, dato pre dvije njedelje, da će sazvati vanredni samit ako se ministri ne saglase o planu Evropske komisije da se oko 120.000 migranata solidarno raseli širom EU putem uvođenja obaveznih kvota.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU prošlog ponјedeljka nisu mogli da se dogovore o tom planu, ali su u utorak “velikom većinom” glasova usvojili rezoluciju o preraspodeli izbjeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Twitteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.

Tusk je već ranije upozorio da EU ne upravlja svojim spoljnim granicama i, ocjenjujući da bi izbjeglička kriza mogla potrajati godinama, pozvao da zemlje članice da se nauče da žive sa tim problemom, bez međusobnih otpužbi.

Redovan sastanak šefova država i vlada članica EU u Briselu bio je predviđen za polovinu slijedećeg mjeseca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender