22. 09. 2020.

Hrvatska odblokirala granicu!

„Svi automobili bez obzira na registracije , kao i kamioni, mogu da uđu u Hrvatsku. Hrvatska roba u Srbiju će moći da uđe tek nakon što Vlada Srbije opozove odluku o kontramjerama protiv Hrvatske, što će se dogoditi na sjednici koja je zakazana za 21 čas.

Otvaranje granica bilo je očekivano nakon što je Hrvatska dobila brojna upozorenja iz Evrope.

Prvo je Zagrebu stiglo upozorenje iz Brisela, iz Evropske komisije, a potom je istu poruku Hrvatima poslao i Јohanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju koji boravi u Beogradu. I jedni i drugi od hrvatskih vlasti su zatražili hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj. Nakon upozorenja, hrvatski premijer Zoran Milanović prvo je na Tviteru, a potom i pred televizijskim kamerama najavio otvaranje hrvatsko-srpske granice.

“Naša mjera na granici možda je bila tvrda, ali ona je bila u odbrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole”, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović.

Iz Srbije potvrda da je ponovo uspostavljen saobraćaj bez ograničenja ka Hrvatskoj, uz poruku da je to velika pobjeda za sve građane Srbije.

“Naša granica je sad potpuno deblokirana. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Osim sporazuma, Hrvatska je prekršila i norme lijepog ponašanja. Izjavu hrvatskog premijera u kojoj je Srbe nazvao varvarima osudio je i Јohanes Han, a Milanovićeve istupe komentarisao je i mađarski šef diplomatije,
“Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru, i Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uvjerava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske”, kaže šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Istovremno, za prihvat izbjeglica sprema se i Crna Gora. Prema pisanju crnogorskih Vijesti moguće je da se prema Zapadnoj Evropi, određeni broj izbjeglica uputi preko Albanije, Kosova i Crne Gore.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender